Vrolijke grappen over Marokkanen

Als ik het goed zag, staan er op de blokken met delftsblauwe tegeltjes niet alleen huisjes en molentjes en bloemen, maar ook pistolen. Het zou in elk geval goed bij Najib Amhali passen, want als Marokkaan kan hij moeilijk om de actualiteit heen – en dat doet hij dan ook niet. Sterker nog: in zijn nieuwe voorstelling Most wanted barst hij meteen los over de spanning die er dezer dagen in dit land heerst. En over de schichtige manier waarop hij nu op straat wordt bejegend.

Maar diep snijdt hij niet, want Najib Amhali houdt het graag vrolijk. Bijna twee uur lang maakt hij grappen over zijn vakantie in Marokko (waar 42 neven en nichten allemaal rekenen op een uit Nederland meegebracht cadeau), over de uitzwaaiclown die klaarstaat voor kinderen van uitgeprocedeerde asielzoekers, de voordelen van pistoolbezit, een soa-onderzoek, en nog veel meer. Zoals het gebrek aan seksuele voorlichting in Marokkaanse kring en wat de iman daarover zou zeggen – voor het eerst, bij mijn weten, dat er in het Nederlandse cabaret een iman wordt geparodieerd. Of over de Nederlandse allochtonen in Nigeria, die expats heten en via schotels de televisie van thuis zien – net als in Amsterdam-West dus.

Met de snelheid van de straat en de swing van de betere stand-up kan Amhali honderduit vertellen – met een plastische expressie en veel stemmetjes. Zo glijdt hij telkens moeiteloos het volgende verhaal binnen. Plus dat zijn optreden een bevrijdend effect heeft nu de tijden zo spannend zijn.

Voorstelling: Most wanted, door Najib Amhali. Gezien: 14/12 in De Kom, Nieuwegein. Tournee t/m 24/6. Inl.: www.puree.com

    • Henk van Gelder