VOORKEUR REGIO

DEN HAAG

Droog Design

Designplatform Droog Design viert haar tienjarig bestaan met een grote internationale tentoonstelling in het Haags Gemeentemuseum en laat daarin bekende ontwerpen zien van o.a. Jurgen Bey, Richard Hutten, Hella Jongerius, Arnout Visser en Marcel Wanders. Ook de beroemde rag chair van Tejo Remy en de lamp do reincarnate van Martí Guixé zijn te bewonderen. De expositie bestaat uit twee delen: bezoekers worden van studio Jurgen Bey door grijs plakband op de vloer geleid door fictieve woonruimtes, daarna is er een historisch overzicht van Droog Design aan de hand van foto's, video's, tekeningen, modellen en publicaties.

simply droog 10 + 1 jaar avant-garde design van 18 dec t/m 13 febr in het Haags Gemeentemuseum, Stadhouderslaan 41. Open di t/m zo 11-17u.

HAARLEM

Expositie Jan Montyn

SBK Kunstcentrum Haarlem heeft een expositie samengesteld met werk van de onlangs tachtig jaar geworden kunstenaar Jan Montyn. De nadruk ligt op het grafische werk, met etsen en tekeningen uit de vroege jaren, die hij in Marokko en in de Sahara maakte.

Jan Montyn, het grafische werk. T/m 7 jan in SBK Kunstcentrum Haarlem, Gedempte Oude Gracht 117-121, Haarlem. Di t/m vr 11-17u, do 19-21u, za 9-17u. Inl 023-5327895.

Golden Palace

Golden Palace is een groep pratende en zingende mimers die geestige groepsvoorstellingen met een losse opzet maakt. Eerder maakten zij voorstellingen over een bejaardenhuis, een mannenschool en een bruiloft. De nieuwe voorstelling Si Si Si speelt zich af in buurthuis `t Trefpunt. De buurtconcièrge wil wat meer humor in de tent brengen met de workshop `Zoek de clown in jezelf. Dat leidt tot vreseljke taferelen. want humor - zo blijkt - is een breed begrip.

16-18 dec Toneelschuur, Lange Begijnestraat 9. Inl 023-5173900 of www.toneelschuur.nl

LEIDEN

De wensput

Arjen Ederveen en Beppie Melissen fleuren de Leidse kerst op met de familievoorstelling De wensput. Een steenrijk Leids echtpaar vindt onder het huis een diepe put. Hij heeft vrienden bij de Gemeente en zij weer bij Monumentenzorg. Dus komt er een batterij deskundigen kijken naar de put. Zij wil hem per se in oude staat laten restaureren. Hij vindt dat goed mits er dan gelijk een parkeergarage met lift komt. Op het grote kerstfeest wordt de wensput onthuld. Als gasten in dit stuk figureren vele Leidenaren.

15 dec t/m 8 jan. Leidse Schouwburg, Oude Vest 43. Inl 071-5163899 of www.leidseschouwburg.nl.

Rondleiding

Museumconservator Ruurd Halbertsma verzorgt 19 december (14u) een rondleiding langs Griekse en Romeinse museumvoorwerpen die te maken hebben met de viering van winterfeesten.

19 dec (14u) Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28. Inl/res 0900-6600600 & www.rmo.nl

UTRECHT

Kerstconcerten

Het Radio Symfonie Orkest, het Groot Omroepkoor en solisten geven 18 december olv Marc Soustrot een uitvoering van het oratorium Le mystère de la Nativité van de Zwitsers-Nederlandse componist Frank Martin.

18 dec 20u15 MC Vredenburg Utrecht. Res 030-2314544.

Verteltheaterdagen

In Utrecht worden t/m 19 december de Verteltheaterdagen gehuden met vertellers uit Engeland, Wales, Egypte, Frankrijk, Nederland en Vlaanderen, en meer geënsceneerde vertelvoorstellingen, als bijvoorbeeld Smoeder van Maria Goos en Marcel Musters. Ook zijn er aparte programma's voor griezelverhalen, seksverhalen, Kerst- en winterverhalen, kinderverhalen en kappersverhalen.

T/m 19 dec Stadsschouwburg (Lucas Bolwerk 24), Berenkuil (Biltstraat 166), Stadhuishal (Korte Minnebroedersstraat 2) en Sterrenwacht Sonnenborgh (einde Nieuwe Gracht) Inl. 030-2302023 of www.verteltheater.nl

WOERDEN

Landschappen

Onder de titel De Ruimtelijke Ordening brengt het Stadsmuseum Woerden een zestal kunstenaars bijeen die letterlijk hedendaagse landschappen schilderen. De werken van Michael de Kok, Harold Schouten, Jan Ros, Annemarie Terlage, Jim Harris en Wenda Kieskamp laten zien hoe onze omgeving gedomineerd wordt door bruggen, windturbines, geluidsschermen, verkeersknooppunten, flats en bedrijfspanden.

De Ruimtelijke Ordening, schilderijen. T/m 6 maart in Stadsmuseum Woerden, Kerkplein 6, Woerden. Inl: 0348-431008 of www.stadsmuseumwoerden.nl