Viering Marokko begint met rel (Gerectificeerd)

Onder druk van de Marokkaanse autoriteiten is gisteren op het laatste moment een landkaart in de catalogus voor de tentoonstelling `Marokko, 5000 jaar cultuur' in de Nieuwe Kerk in Amsterdam aangepast. Dat gebeurde door een sticker met een nieuwe kaart, die de Westelijke Sahara als integraal deel van Marokko weergeeft, te plakken over de oude kaart, waarop de Westelijke Sahara van Marokko was gescheiden door een stippellijn.

Dit heeft een woordvoerder van KIT Publishers, de uitgever van de catalogus, desgevraagd bevestigd. De tentoonstelling, die vanavond officieel wordt geopend door prins Willem Alexander en de Marokkaanse prins Mulay Rachid, maakt deel uit van de viering van 400 jaar betrekkingen tussen Marokko en Nederland.

De Marokkanen, die de Westelijke Sahara al jaren bezet houden, beschouwen het gebied als een integraal deel van Marokko en hechten er zeer aan dat ook op landkaarten tot uiting te laten komen.

De Nederlandse regering erkent echter conform afspraken binnen de Europese Unie de Marokkaanse aanspraken op de Westelijke Sahara niet. Evenmin staat Nederland achter de claims van de verzetsbeweging Polisario, die naar onafhankelijkheid voor de Westelijke Sahara streeft. Inmiddels heeft deze de zogeheten Saharaanse Arabische Democratische Republiek uitgeroepen, maar die is tot dusverre uitsluitend door het buurland Algerije erkend. Wel steunt Nederland de pogingen van de VN om in overleg met de betrokkenen in de regio tot een bevredigende oplossing te komen.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag ontkende vanmorgen op enige wijze betrokken te zijn bij de tentoonstelling en de rel met Marokko. In de catalogus met de nu naar Marokkaanse snit aangepaste kaart staat echter voorin vermeld dat de tentoonstelling onder beschermheerschap staat van prins Willem Alexander en de Marokkaanse koning Mohammed VI. De koning heeft zijn zoon, Mulay Rachid, naar Amsterdam afgevaardigd om de tentoonstelling samen met de Nederlandse kroonprins te openen. De tentoonstelling in de Nieuwe Kerk gaat morgen voor het publiek open.

viering: pagina 2 Weekagenda pagina 21

Rectificatie

Marokko

In het bericht Viering Marokko begint met rel (16 december, pagina 1) staat dat alleen Algerije de Saharaanse republiek heeft erkend. Ook andere Afrikaanse landen hebben dat gedaan. Prins Moulay Rachid is geen zoon, maar een broer van koning Mohammed VI.

    • Floris van Straaten