Vier jaar cel voor turncoach

De Alkmaarse turncoach Marc de W. is gisteren veroordeeld tot vier jaar onvoorwaardelijke celstraf wegens brandstichting, diefstal en heling. De eis was vijf jaar. Zijn medeverdachte Mika K. kreeg een straf van drie jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk. In zijn geval was vier jaar geëist.

De rechtbank in Alkmaar veroordeelde beiden voor een serie diefstallen van turntoestellen, gedurende een periode van twee jaar. Het aan de voormalige Alkmaarse club Victory verbonden duo verkocht de buit vervolgens door. De advocaat van De W. kondigde gisteren al aan er `99,99 procent' zeker van te zijn dat De W. in beroep gaat. K. moet daarover nog met zijn raadsman in conclaaf.

De rechter legde De W. (40) en K. (34) ook betaling van een schadevergoeding op, van in totaal 6.700 euro. Daarmee zijn ze er nog niet, want een aantal andere vorderingen zal nog bij de burgerrechter worden ingediend. Daarbij zit ook de grootste, die van turnvereniging Kracht en Vriendschap uit Opmeer (20.000 euro). In de hal in Opmeer stichtten De W. en K. samen brand, het pand ging volledig verloren.

Voor twee diefstallen werden de twee vrijgesproken, maar voor de overige acht volgde een veroordeling. K., die zijn betrokkenheid bij de reeks diefstallen vanaf het begin heeft toegegeven, werd bovendien nog veroordeeld voor het bezit van kinderporno.

Volgens de rechter had De. W. een leidende rol. Bij Victory was hij hoofdcoach, van onder anderen trampolinespringer Alan Villafuerte, K. was zijn assistent.

De W., die volgens zijn advocaat J. Rutten het vonnis aangeslagen verwerkte, blijft alles ontkennen.