`Turkije is nieuw paard van Troje'

Turkije wordt ,,het paard van Troje'' van de islamitische wereld in de Europese Unie. Met die voorspelling wil de Libische leider Moamar Gaddafi vandaag in vraaggesprekken met Italiaanse media de Europese regeringsleiders herinneren aan de historische betekenis van hun verwachte startschot voor onderhandelingen met Turkije over toetreding tot de Europese Unie.

,,De islamitische wereld, waarbij inbegrepen de islamitische extremisten en zelfs Bin Laden, verheugen zich op de toetreding van Turkije. Dat is hun paard van Troje'', aldus de Libische leider die een geduchte reputatie heeft opgebouwd als stoker in goede betrekkingen.

Tot een jaar geleden gold Gaddafi in de ogen van de meeste westerse landen nog als een belangrijke schakel in de `as van het kwaad'. Maar na zijn schadevergoedingen aan nabestaanden van slachtoffers van terreuraanslagen boven Lockerbie en in een Berlijnse discotheek en na zijn herziening van zijn kernwapenprogramma geldt Libië als voormalige schurkenstaat en zijn de banden aangehaald. Zo zeer zelfs dat de Europese Unie nu ook met Tripoli heft gesprek op gang brengt over het wegnemen van handelsbelemmeringen en het tegengaan van illegale immigratie uit Afrika via Libië naar Europa.

En passant raakt de Libische leider ook een open zenuw van de Europese Unie. Want waar liggen eigenlijk haar grenzen? Hij is in de lange aanloop naar de beslissing die de EU-regeringsleiders vandaag en morgen willen nemen niet de eerste die er op wijst dat de EU haar eigen graf zal graven als zij Turkije in haar boezem sluit.

Bezorgdheid van geheel andere aard klinkt door in het commentaar van het Russische dagblad Novyié Izvestia van vandaag. ,,Toetreding van Turkije tot de Europese Unie zal Rusland duur komen te staan'', aldus de krant, doelend op veranderingen in olietransportroutes en toeristenstromen.