`Tbs' voor neersteken klasgenoot

Een 15-jarige jongen uit Heerenveen is gisteren door de rechtbank in Leeuwarden conform de eis veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht maanden en twee weken plus behandeling in een jeugdinrichting. Dit wegens poging tot doodslag op een 17-jarige medeleerling uit Joure in maart dit jaar op een school in Heerenveen. De jongen, van Antilliaanse afkomst, stak toen met een aardappelschilmesje zijn klasgenoot in de hartstreek. De opgelegde celstraf is gelijk aan het voorarrest, zodat de jongen direct in de jeugdkliniek behandeld kan worden. De veroordeelde moet 3.000 euro schadevergoeding betalen aan het slachtoffer.

Zijm advocaat tekent hoger beroep aan. Zij wil dat de jongen thuis wordt behandeld. Deskundigen hebben een thuisbehandeling geadviseerd, aldus de raadsvrouw.