Staalfusie Ispat en LNM tot Mittal bekrachtigd

De aandeelhouders van staalbedrijf Ispat International hebben ingestemd met het voorstel om te fuseren met de LNM Groep tot Mittal Steel. Dat bleek gisteren in Rotterdam na afloop van de buitengewone vergadering van aandeelhouders van het aan de Amsterdamse effectenbeurs genoteerde Ispat.

Die uitkomst is niet verrassend, omdat bestuursvoorzitter Lakshmi N. Mittal van LNM, die 100 procent van de aandelen bezit, ook 77 procent van Ispat in handen heeft. In de nieuwe combinatie Mittal Steel, die volgend kwartaal de voorgenomen overname van de Amerikaanse International Steel Group (ISG) verwacht af te ronden, krijgt Mittal zelf een belang van 81,7 procent. Een klein deel van de aandelen komt terecht bij de huidige aandeelhouders van ISG; 12 procent blijft beursgenoteerd in Amsterdam en New York.

Na de overname van ISG wordt Mittal Steel met een jaarproductie van 57 miljoen ton de grootste staalproducent ter wereld. Mittal Steel passeert daarmee het Luxemburgse Arcelor, dat 47 miljoen ton staal produceert. Het bedrijf bezit bij elkaar 36 staalfabrieken in 14 landen en heeft daarnaast eigen ijzererts- en steenkoolmijnen. De activiteiten concentreren zich in Oost-Europa en Noord- en Midden-Amerika. Mittal Steel telt wereldwijd 150.000 werknemers.

,,De consolidatie in de staalindustrie is nog niet voorbij'', zei operationeel bestuurder Malay Mukherjee van Mittal Steel gisteren na afloop van de aandeelhoudersvergadering. ,,Wij willen nog uitbreiden naar China, India en Turkije.'' Het bedrijf is volgens Mukherjee onder meer in de race voor de overname van de grootste staalproducent van Turkije, die op de nominatie staat om geprivatiseerd te worden.