Resultaat telt voor Heerenveen

Het pleidooi van onder anderen Johan Cruijff om meer spelers van eigen bodem op het veld te brengen vond gisteren even geen gehoor in Heerenveen. De wedstrijd tussen de Friese ploeg en de Belgische opponent SK Beveren telde van de 22 spelers maar liefst zestien geïmporteerde krachten. De sfeer in het Abe Lenstra-stadion was er niet minder om. Dankzij een overwinning van 1-0 overwintert Heerenveen voor het eerst in de geschiedenis in Europa en voor die uitkomst waren de 17.000 toeschouwers gekomen. En ook de Afrikaanse ploeg uit Beveren had volgens de eigen trainer iets te vieren: het was dit jaar de kleinste nederlaag in de strijd om de UEFA Cup.

Het aantal buitenlanders mocht dan geen thema zijn, de kwaliteit van het spel wel. ,,Een van de slechtste wedstrijden van het seizoen'', verklaarde Heerenveen-trainer Gertjan Verbeek onomwonden. Eerder dit seizoen had hij zijn team zien winnen van Ajax (3-1) en gelijk zien spelen tegen Feyenoord en AZ. Tegen de verzameling zaalvoetballers uit Beveren, dat negen spelers uit Ivoorkust in zijn gelederen heeft, speelde Heerenveen een wedstrijd zonder glans.

Met name rechterspits Ugur Yildirim zal met gemengde gevoelens op de wedstrijd terugkijken: zelden zal in Europees verband een vleugelspeler zoveel ruimte hebben gekregen als Yildirim, maar in tegenstelling tot de rest van dit seizoen, kwamen de voorzetten van de Nederlandse Turk bijna geen enkel keer aan. ,,Jammer dat het vanavond niet liep, maar eigenlijk is het allemaal bijzaak. We hebben gewonnen en zitten bij de laatste 32 in Europa'', zei Yildirim monter na afloop. En niet alleen Heerenveen had een primeur; nooit eerder waren na de winterstop nog vijf Nederlandse clubs (PSV, Ajax, AZ, Feyenoord en Heerenveen)in Europa actief.

Yildirims medeaanvallers Klaas Jan Huntelaar en Arnold Bruggink deelden in de malaise. Laatstgenoemde moest na een half uur spelen worden gewisseld met een bovenbeenblessure, net nadat hij het enige doelpunt van de wedstrijd had gemaakt. Een voorzet van Yildirim was door keeper Mark Volders, een van de twee Belgen bij Beveren, richting de voormalige PSV'er gestompt en met een geplaatst schot van achttien meter bracht hij Heerenveen op voorsprong.

,,Met het middenveld konden we onvoldoende druk zetten'', analyseerde Huntelaar terecht. ,,We hadden afgesproken op de bal te jagen, maar wanneer ik dan omkeek zag ik steeds niemand van mijn eigen ploeg.'' Dat had alles te maken met de behoudende speelwijze, met name in de eerste helft. Verder ontbrak de nauwkeurigheid in de passing: omdat Beveren ver van het eigen doel verdedigde, waren er voor Heerenveen volop kansen om via diepe passes alleen voor keeper Volders te komen, maar dat lukte zelden.

Tien minuten na de wissel van Bruggink – voormalig international Victor Sikora kwam in het veld – leek Heerenveen het karwei af te kunnen maken. Sekou Ouattara kreeg rood van de Noorse scheidsrechter Tommy Skjerven toen hij Huntelaar vlak voor het strafschop neerlegde. In de commotie die volgde gingen de spelers van Beveren bijna met elkaar op de vuist en leek het team verslagen. ,,Ik was dan ook blij dat we de laatste twintig minuten van de wedstrijd nog de nodige schrik op de gezichten van Heerenveen konden laten verschijnen'', verklaarde Beveren-trainer Herman Helleputte glimlachend na afloop. Met name Mika Väyrynen miste een opgelegde kans om er voor Heerenveen een ontspannen wedstrijd van te maken.

Dus bleef het tot de laatste minuut spannend: een gelijkspel zou onvoldoende zijn op het moment dat in poule G Dinamo Zagreb bij VFB Stuttgart voor een stunt zou zorgen. ,,Je kon zien dat er veel druk op de ploeg zat vanwege de omstandigheden. Het was juist zo'n moeilijke wedstrijd omdat we alleen maar iets te verliezen hadden'', aldus Verbeek. De opvolger van boegbeeld Foppe de Haan trachtte in de tweede helft meer druk te zetten door verdediger Marcel Seip in te ruilen voor spits Georgios Samaras, maar het was tevergeefs. Van vermoeidheid als excuus voor het slechte spel, wilde Verbeek, een paar dagen voor het begin van de winterstop, niet weten. ,,Dat praat je elkaar aan. Natuurlijk kijken de spelers uit naar de vakantie na die weekeinde. Diegenen met een goed huwelijk blijven gezellig thuis met de feestdagen. Mensen zonder goed huwelijk vluchten het land uit. Ik ga skiën.''

SC Heerenveen

1

SK Beveren

0

Ruststand 1-0. 26. Bruggink 1-0. Schds: Skjerven (Noo). Tsch: 17.600. Rode kaart: 40. Ouattara (SK Beveren). Gele kaart: Väyrynen (Heerenveen), Romaric, Djire (Beveren)

    • Erik van der Walle