Proefvlucht van raket VS mislukt

De eerste testvlucht in twee jaar van een Amerikaanse raket die vijandige raketten moet onderscheppen, is gisteren op spectaculaire wijze mislukt. Dat is een zware tegenslag voor het plan van de Amerikaanse president George Bush om een hermetisch gesloten raketschild te ontwikkelen dat de VS tegen raketaanvallen moet beschermen. Bush had gehoopt dat een rudimentaire versie van het schild eind deze maand operationeel zou zijn om eventuele raketten uit Noord-Korea te onderscheppen.

De man die binnen Defensie verantwoordelijk was voor het testen van wapens onder president Clinton, Philip Coyle, waarschuwde dat de regering het systeem niet toch operationeel moet verklaren. ,,Dat zou het Congres en de belastingbetalers de indruk geven dat ze beschermd zijn, wat niet het geval is'', zei Coyle.

De onderscheppingsraket heeft de lanceerbasis op het atol Kwajalein in de Grote Oceaan gisteren nooit verlaten. De raket heeft zichzelf automatisch uitgeschakeld na een ,,onbekende fout'', zo maakte de Missile Defense Agency van het ministerie van Defensie bekend. De mislukte proef heeft 85 miljoen dollar gekost.

De laatste proef met een onderscheppingsraket twee jaar geleden was ook al mislukt. Geen van de acht experimenten die tot nu toe zijn zijn gehouden, heeft volgens de experts informatie opgeleverd die voor een realistisch oorlogsscenario bruikbaar zou kunnen zijn. Tegenstanders van het project vragen zich af of de uitgangspunten van het programma wel deugen. Het project is voortgekomen uit het gestaakte Star Wars-programvan president Ronald Reagan in de jaren tachtig. Het Pentagon is van plan de komende vijf jaar meer dan vijftig miljard dollar uit te geven aan raketsystemen voor defensie. Volgens schattingen heeft het ministerie al 130 miljard dollar aan dergelijke raketystemen besteed.