Prijs voor beste theorie over 9/11

Zijn de twee torens van het World Trade Center in New York op die elfde september drie jaar geleden echt ingestort door zelfmoordaanslagen van islamitische terroristen die twee passagiersvliegtuigen het gebouw in joegen? De Amerikaanse multimiljonair Jimmy Walter gelooft er niks van. Volgens hem was er sprake van een binnenlandse samenzwering waarbij hooggeplaatste figuren waren betrokken uit regering, strijdkrachten en bedrijfsleven. Zo zeker is hij van zijn zaak dat hij 100.000 dollar heeft uitgeloofd voor de techniekstudent die kan bewijzen dat de instorting van de twee toren werkelijk zo is gegaan als de regering beweert.

De miljonair-activist heeft al dertig procent van zijn geërfde vermogen gespendeerd aan de verbreiding van zijn complottheorie. In totaal gaat het om meer dan drie miljoen dollar. het grootste deel van dat bedrag is opgegaan aan televisiespotjes van dertig seconden en aan paginagrote advertenties in gerenommeerde bladen als The New York Times, de Wall Street Journal, The New Yorker, Newsweek en in alternatieve media.

Jimmy Walter schrijft volgende maand een wedstrijd uit voor scholieren en studenten om met alternatieve theorieën voor de ineenstorting te komen. De winnaar krijgt 10.000 dollar. Voor nog eens honderd van de beste inzendingen is elk duizend dollar beschikbaar. De miljonair zelf houdt het er voorlopig op dat er explosieven waren geplaatst in de torens en dat die uiteindelijk voor de grootste ravage hebben gezorgd. Hij gelooft ook niet dat de schade aan het Pentagon alleen door een vliegtuig is veroorzaakt.

,,Het waren niet negentien klungels uit Saoedi-Arabië die waren gezakt voor het examen van de vliegschool die de Verenigde Staten hebben verslagen'', zegt Walter. Hij vertrouwt het regeringsrapport niet dat over de aanslagen is uitgebracht. Daarin blijkt hij niet alleen te staan. Een opiniepeiling wees afgelopen zomer uit dat tweederde van alle New Yorkers wil dat het onderzoek heropend wordt.

De miljonair noemt zichzelf ,,een goede vaderlander die strijdt tegen de echte verraders die onze democratie vernietigen''. Hij is er gepikeerd over dat hij door regeringsvertegenwoordigers wordt afgeschilderd als `iemand die last van waandenkbeelden heeft'.