Overname in farma van 19 mld

Het Amerikaanse farmaciebedrijf Johnson & Johnson heeft laten weten dat het Guidant wil overnemen voor 25,4 miljard dollar (19 miljard euro). Guidant maakt medische instrumenten en accessoires, zoals pacemakers.

Analisten zeggen dat de overname een gevolg is van de dalende resultaten van J&J uit medicijnenverkoop. Bovendien is de farmasector volgens hen versnipperd en gedwongen dieper te snijden in de kosten. Zij wijzen erop dat meer fusies daarom waarschijnlijk zijn. Van een aantal J&J-producten loopt binnenkort het patent af, terwijl het bedrijf te maken heeft met sterke concurrentie van generieke medicijnen.

Volgens analisten moeten J&J en Guidant vermoedelijk wel overlappende activiteiten afstoten. Reguleringsautoriteiten in de VS zouden de productie van medische buisjes daartoe kunnen aanwijzen. J&J betaalt 76 dollar per aandeel Guidant, oftewel 6 procent meer dan de slotkoers van gisteren.