Nieuwe therapie voor stressstoornissen

In het artikel over posttraumatische stressstoornissen wordt gesproken over een nieuwe behandelmethode (NRC Handelsblad, 9december). De therapeut beweegt hierbij zijn of haar hand voor het gezicht van de cliënt heen en weer en roept de traumatische gebeurtenis op. De redacteur van dit stuk schrijft vervolgens dat nog niemand weet hoe deze nieuwe therapie werkt. Bij navraag was hij vrij gemakkelijk aan de weet gekomen dat deze therapie E.M.D.R. heet (Eye Movement Desensitization and Reprocessing). Deze behandeling voor mensen met traumatische klachten werd ontwikkeld door Francine Shapiro in 1989. In vergelijking met andere methoden die toegepast worden in de psychotherapie levert E.M.D.R. een opmerkelijk snel en blijvend positief resultaat op.

    • Niels Falch