Nep-bom van journalisten valt in slechte aarde

Een televisie journaliste en haar cameraman zijn gisteren gearresteerd nadat zij hadden geprobeerd een nep-bom aan de Peruaanse president Alejandro Toledo te overhandigen. De `bom', gemaakt van een zwart geverfde voetbal met een lont, was bedoeld als stunt in een programma over kerstcadeau's die de Peruanen aan hun politici zouden willen geven. In een opiniepeiling bleek dat de president zo impopulair is dat zijn landgenoten hem het liefst een bom voor Kerstmis willen geven. Volgens de peiling heeft Toledo maar negen procent van de kiezers achter zich staan omdat hij zijn beloftes om banen te creëren en armoede aan te pakken, niet heeft waargemaakt.

De Peruaanse onderzoeks journaliste van het programma `De vierde macht' had verschillende keren geprobeerd om de voetbal, verpakt in een kersttaart doos, aan Toledo te overhandigen tijdens een publieke bijeenkomst in een sloppenwijk in Lima. Maar het publiek en veiligheidsagenten grepen telkens net op tijd in en konden paniek voorkomen. De politiechef van de Peruaanse hoofdstad zei niet te begrijpen hoe iemand met een verdacht pakketje zo dicht in de buurt van de president heeft kunnen komen. Het incident is de laatste in een reeks aanvaringen tussen president Toledo en het programma. In oktober nog moest een van de programmamakers aftreden na uitzending van een controversiële video. Daarin werd de indruk gewekt dat er bewijs was voor de beschuldiging dat valse handtekeningen waren gebruikt bij de registratie van Toledo's politieke partij. De Peruaanse minister van binnenlandse zaken, Javier Reategui, erkende dat het een serieuze zaak was maar wees beschuldigingen van de hand dat de persvrijheid in het land beperkt zou worden. Het is nog niet duidelijk of een aanklacht tegen de journalisten zal worden ingediend. Gebeurt dat wel dan zouden zij fikse straffen tegemoet kunnen zien.