Monitoren van Philips naar TPV in Taiwan

Elektronicaconcern Philips verkoopt de productie van zijn monitoren voor pc's en goedkope televisies met een plat beeldscherm over aan het Taiwanese TPV Technology. Het gaat niet om de beeldschermen zelf, maar om de productie van de elektronica achter en rond het beeldscherm. Dat heeft Philips vandaag bekendgemaakt. De waarde van de transactie wordt geschat op 270 miljoen euro.

De omzet van de door Philips over te dragen activiteiten is in totaal 1,5 miljard euro, waarvan 700 miljoen uit de productie van merkloze monitoren komt. De rest komt uit de aan derden uitbestede productie van monitoren met het Philips-merk en goedkope televisies met een plat beeldscherm.

Philips krijgt geen contanten voor zijn bedrijfsonderdelen, maar een belang van 30 procent in TPV. Dat bedrijf heeft sinds 1999 een notering aan de beurzen in Singapore en Hongkong en opereert vooral vanuit China. Philips krijgt betaald in een combinatie van aandelen en converteerbare obligaties. Op basis van de huidige beurskoersen zou dat belang zo'n 270 miljoen euro waard zijn. Bij de twee bedrijfsonderdelen werken zo'n 1.700 mensen in China, Brazilië en Hongarije.

De transactie past in de strategie van Philips om de bulkproductie van technologie onder te brengen bij partners. Zo maakt Philips de schermen samen met het Koreaanse LG. Ook andere Westerse bedrijven verkopen onderdelen aan Aziatische concerns. Vorige week verkocht het Amerikaanse IBM zijn productie van pc's aan het Chinese Levono. Het Duitse Siemens zou overwegen de productie van mobiele telefoons te verkopen.