Melancholie in een besneeuwd landschap

In 1983 speelde de toen dertigjarige acteur/regisseur Charles Martin Smith de hoofdrol in Never Cry Wolf, de tamelijk biografische verfilming van een van de boeken van Farley Mowat, die zijn tweede huis in het Noordpoolgebied lijkt te hebben gevonden. Wie de film zag herinnert zich Smith naakt rennend op de verlaten toendra. Sindsdien krijgt ook Smith, verder bekend van de regie van de Disney-kinderfilm Air Bud of afleveringen van de tv-serie Buffy the Vampire Slayer, het pas warm als hij de poolcirkel overschrijdt. Vandaar dat hij voor The Snow Walker het korte verhaal Walk Well my Brother van Mowat voor film bewerkte. Voor de hoofdrollen koos hij Barry Pepper, recent nog te zien in Spike Lee's The 25th Hour, en de uit Igloolik afkomstige Annabella Piugattuk, die net als in de film keelzanger en jager is. Igloolik kennen we natuurlijk nog uit een andere film, Atarnajuat the Fast Runner van Zacharias Kunuk, die als een van de hoofdgasten van het Filmfestival Rotterdam in 2002 Nederland liet kennis maken met arctische cinefilie.

The Snow Walker neemt ons mee naar het sneeuwlandschap van 1953 waarin de ongecompliceerd racistische piloot Charlie Halliday zijn kostje bij elkaar scharrelt. Pas als zijn vliegtuig neerstort wordt hij gedwongen om echt in het landschap waar hij zich letterlijk en figuurlijk boven voelt staan, af te dalen. De ontmoeting met een jonge Inuit-vrouw, die beter dan hij weet te overleven, zet te verhoudingen tussen natuur en cultuur, tussen wetenschap en intuïtie op scherp. Wat dat betreft past deze film, met zijn melancholisch mooie natuurbeelden, ingehouden spel en open oog voor de vervreemding van de westerse mens, perfect in het rijtje exotistische zingevingsfilms over verre volken en vreemde gebruiken, dat zo'n succes is in de filmtheaters.

Als film legt The Snow Walker het af tegen Atarnajuat. Als alternatieve kerstdienst voldoet hij uitstekend. The Snow Walker is niet dwingend genoeg om je vanuit je luie decemberstoel te doen afvragen hoe een mens de natuurwetten kan overleven. Hij laat je eerder spelen met de gedachte hoe vreselijk dat zou moeten zijn.

The Snow Walker. Regie: Charles Martin Smith. In: 11 bioscopen.

    • Dana Linssen