Korea's nader tot elkaar via pannen

Toenadering tussen Noord- en Zuid-Korea heeft gisteren een nieuwe mijlpaal bereikt met de opening van de eerste Zuid-Koreaanse fabriek in het noordelijke industriegebied Kaesong. Tegelijkertijd groeit in Japan juist de druk om economische sancties tegen Noord-Korea af te kondigen.

Noord- en Zuid-Korea groeien verder naar elkaar toe. De opening van het industriegebied in noordelijk Kaesong opent de weg voor veel bedrijven in Zuid-Korea om te profiteren van de lage lonen in het noorden. Tegelijkertijd levert het Noord-Korea veel nieuwe inkomsten op. Individuele Zuid-Koreaanse bedrijven hadden al wel enkele fabrieken in het noorden, maar het nieuwe gebied maakt dit voor veel meer bedrijven mogelijk. Het gebied ligt net over de grens tussen beide landen, is over land bereikbaar en wordt beheerd door een Zuid-Koreaans bedrijf. De eerste producten, roestvrijstalen pannen, werden onmiddellijk per vrachtwagen naar het zuiden gereden en lagen dezelfde dag al op de schappen van een warenhuis in Seoul.

Japanse sancties zullen door Pyongyang worden beschouwd als ,,oorlogsverklaring''. Noord-Korea zal er op een ,,effectieve, fysieke manier'' op reageren, aldus een verklaring van een Noord-Koreaanse woordvoerder die gisteren werd gepubliceerd door het persbureau KCNA. De roep om sancties groeit in Japan omdat er geen schot zit in de opheldering van het lot van Japanners die rond 1980 door Noord-Koreaanse agenten zijn ontvoerd. Noord-Korea erkende deze ontvoeringen twee jaar geleden en vijf ontvoerden zijn inmiddels teruggekeerd, terwijl acht anderen reeds zouden zijn overleden. In november kreeg een delegatie de stoffelijke resten mee van Megumi Yokota die in 1977 op 13-jarige leeftijd werd ontvoerd. Vorige week zei de regering dat uit DNA-onderzoek bleek dat de resten niet van Yokota, maar van twee andere mensen zijn. Familieleden zijn woedend.

Noord-Korea spreekt de beschuldiging tegen. ,,Stel dat [de Noord-Koreaanse overheid] de resten van een ander persoon heeft overhandigd'', aldus de woordvoerder van het Noord-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag, ,,wat zou men daarmee hebben willen bereiken?'' Dat is precies de vraag waar veel commentatoren in Japan zich het hoofd over breken.

Zuid-Korea heeft negatief gereageerd op de mogelijkheid van sancties. Minister Ban Ki-moon (Buitenlandse Zaken) zei vandaag dat het een negatief effect zal hebben op pogingen om het nucleaire conflict rond Noord-Korea op te lossen. De zes belangrijkste landen in de regio, inclusief Japan en Noord-Korea zelf, onderhandelen op onregelmatige basis om Noord-Korea over te halen geen kernwapens te ontwikkelen. De laatste gesprekken waren in juni en er is geen zicht op een nieuwe ronde.