`Koffieoogst blijft achter bij de vraag'

De wereldkoffieproductie zal in het aanstaande oogstseizoen 2005/2006 vermoedelijk onder de vraag uitkomen. Het verschil zou volgens directeur-generaal Néstor Osorio van de International Coffee Organization (ICO) wel eens zeven miljoen zakken (van zestig kilo) kunnen bedragen.

Volgens een eerste schatting door de ICO van de koffieproductie zal deze in 2005/2006 tussen de 106 en 108 miljoen zakken bedragen. Voor het huidige seizoen 2004/2005 is de verwachte productie 114 miljoen zakken. De mondiale koffieconsumptie is volgens de ICO 113 miljoen zakken groot.

De belangrijkste factor bij deze berekening is de inschatting van de koffieproductie in Brazilië, het grootste koffieland ter wereld. Terwijl in het huidige, in Brazilië reeds beëindigde, seizoen de productie op 38,7 miljoen zakken zal uitkomen, wordt voor 2005/2006 de oogst geschat op tussen de 30,7 en 33 miljoen zakken. Voor de schattingen maken Braziliaanse autoriteiten voor het eerst gebruik van verfijnde satellietapparatuur om de plantages in beeld te brengen.

De koffieteelt in Brazilië kent een tweejaarlijks ritme, waarbij om het jaar de productie lager is omdat de koffiestruiken zich moeten herstellen. Maar volgens Osorio is bijvoorbeeld ook de oorlogssituatie in Ivoorkust debet aan de lagere productie.

Anticiperend op de verminderde productie is de koffieprijs al enige tijd aan het stijgen. Van een dieptepunt rond de 40 dollarcent per pound (454 gram) in 2002, kwam de door de ICO samengestelde koffieprijs gisteren uit op een driejaars record van 77,51 cent. Daarbij noteren de kwalititatief betere Arabica-soorten deze maand al boven één dollar per pound.