Job Koelewijn

Wie het eerste grote Koelewijn-overzicht in de Paviljoens ziet, begrijpt hoezeer Job Koelewijn (1962) teleurgesteld moet zijn geweest dat hij er niet in slaagde in de VS `door te breken'. Op het eerste gezicht spreekt hij namelijk perfect de taal van de internationale kunstgemeenschap. Koelewijn maakt originele, subtiele werken die je altijd net een andere kijk op de werkelijkheid verschaffen. Hij beperkt zich niet tot een vaste vorm, maar past zijn materiaal schijnbaar achteloos aan aan het idee dat hij wil tonen. Toch is Koelewijns werk te Nederlands en in die Nederlandsheid ook nog eens te subtiel voor Amerika. Het is verleidelijk om daarvoor naar Koelewijns afkomst te verwijzen. Hij werd geboren in Spakenburg, een plaats die associaties oproept met in klederdracht gestoken vissersfamilies. Dat was ook precies hoe Koelewijn zichzelf voor het eerst presenteerde: als eindexamenwerk liet hij een groep Spakenburgse vrouwen de glazen gevel van het Rietveld Paviljoen met emmers en sop afboenen. Hoe belangrijk herinnering is voor Koelewijns werk blijkt wel uit de mate waarin geur sowieso een rol speelt in zijn werk. Niet voor niets wordt herinnering vaak aan geur gekoppeld en Koelewijn geneert zich er niet voor om dat middel ruimhartig te gebruiken. In de Paviljoens word je van de ene geurzone naar de andere gezogen. Dat is op zichzelf al een bijzondere sensatie, want hoewel hedendaagse kunstenaars zich in vorm en materiaal nauwelijks beperkt hoeven voelen, wordt geur opvallend weinig gebruikt.

Job Koelewijn: People can only deal with the fantasy when they are ready for it t/m 3 april in Museum De Paviljoens, Odeonstraat 3, Almere. Wo, za en zo 12-17u, do en vr 12-21u.