`Grotere VN-missie'

VN-secretaris-generaal Kofi Annan heeft gevraagd om versterking van de VN-vredesmacht in Ivoorkust. Het aantal militairen en politieagenten zou moeten worden uitgebreid van 6.240 naar 7.466 man. Volgens Annan bleek vorige maand dat de vredesmissie is onderbemand toen er ernstige rellen uitbraken in Abidjan.

De Veiligheidsraad besloot maandag dat een wapenembargo tegen Ivoorkust van kracht blijft maar wil nog wachten met andere sancties. De Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki is bezig om het vastgelopen vredesproces in Ivoorkust weer vlot te trekken en de Veiligheidsraad wil zijn speelruimte niet beperken.

De crisis in het West-Afrikaanse land ontstond twee jaar geleden na een mislukte staatsgreep. Sindsdien is het land in tweeën gedeeld. De regering heerst in het zuiden, rebellengroepen in het noorden. De partijen hebben in januari 2003 al een vredesakkoord gesloten in Frankrijk maar de uitvoering stagneert steeds opnieuw.

De rebellenbewegingen willen pas beginnen met ontwapening als president Laurent Gbagbo de beloofde politieke hervormingen heeft voltooid. Ze verwijten de president dat hij het vredesproces systematisch saboteert .