Galerieselectie

Scholten & Baijings

Vormgever Stefan Scholten en regie-assistente Carole Baijings werken sinds 2000 samen als het ontwerpersduo Scholten & Baijings. Voor hun tentoonstelling Grid in Galerie Binnen maakten ze een serie geraamte-achtige objecten die het midden houden tussen zitmeubels en autonome sculpturen. Kubus is een flexibele kruk van een open roestvrijstalen weefsel, en Rotsen zijn ruimtelijke objecten van textiel en metaalgaas waarop mensen op verschillende manieren kunnen zitten.

Grid, objecten Scholten & Baijings. 18 dec t/m 29 jan Galerie Binnen, Keizersgracht 82, A'dam. Wo t/m za 12-18u.

Code NZ

Onder de titel Code NZ toont Canvas International Art nieuwe schilderijen, foto's en video's van zes Nieuw-Zeelandse kunstenaars. James Cousins en Paulus McKinnon stellen in hun schilderijen de verhouding tussen mens en natuur centraal, terwijl Simon Morris en Sara Hughes abstracte patronen en motieven onderzoeken. Jae Hoon Lee maakte een video over culturele identiteit en André Sampson een reeks schilderijen over menselijk gedrag op feestjes.

Code NZ, kunst uit Nieuw-Zeeland. 18 dec t/m 29 jan in Canvas International Art, Fokkerlaan 46, Amstelveen. Do t/m za 14-18u.

Jurriaan Molenaar

Schilder Jurriaan Molenaar maakt gestileerde voorstellingen van architecturale vormen zoals gebouwen, bruggen en wegen. Zijn vroege werken deden met hun schematische opbouw, egale kleurvlakken en scherpe belijning vaak denken aan de wereld van computergames. De laatste jaren schilderde Molenaar veelal onderwerpen – villa's, boulevards, de oceaan – aan de westkust van de VS waar het felle licht zorgt voor harde schaduwen en fellere kleurvlakken.

Schilderijen van Jurriaan Molenaar. T/m 23 januari in Galerie Tanya Rumpff, Spaarnwouderstraat 74, Haarlem. Wo t/m za 12-17u (tussen de feestdagen op afspraak)

Dora Dolz

De Spaanse kunstenaar Dora Dolz woont en werkt al het grootste deel van haar leven in Rotterdam, maar nog altijd laat ze zich inspireren door de pracht en praal van haar katholieke geboorteland. In 2000 maakte ze de pelgrimstocht naar El Roció in Andalusië, waarna religieuze onderwerpen ook in haar werk terugkwamen. Eerst verschenen er engelen in haar schilderijen en glazen objecten. En naar de christelijke traditie schilderde ze een Annuciatie en een Geboorte.

Schilderijen & glaswerk van Dora Dolz. T/m 17 jan Galerij Erasmus, Complex Hoboken, Dr. Molewaterplein 50, Rotterdam. Ma t/m do 10-19u, vr 10-16u.

Pascal Lièvre

De Franse kunstenaar Pascal Lièvre kiest de `tophits' uit de kunstgeschiedenis als model en schildert de voorstellingen als sterk vereenvoudigde silhouetten. Klassiekers van Malevich of Jacques-Louis David worden door hem teruggebracht tot vrolijk gekleurde voorstellingen. Voor zijn video's hergebruikt hij naast bestaande kunstwerken ook muziek en speeches van politieke leiders. Zo zingt de kunstenaar in de video L'axe du mal een duet met een jonge vrouw, waarbij de woorden van de axis-of-evil-speech van Bush gezongen worden op de melodie van When the rain begins to fall, een hitje uit de jaren tachtig.

Schilderijen en video van Pascal Lievre. T/m 8 jan (gesloten 25 dec-4 jan) in Flatland Gallery, Lange Nieuwstraat 7, Utrecht. Wo t/m za 13-17u.

En verder

Film- en videowerken van Jannie Regnerus t/m 8 jan bij Ellen de Bruijne Projects, Rozengracht 207A, A'dam; schilderijen van Pär Strömberg & Antoine Berghs t/m 23 dec Galerie Loerakker, Keizersgracht 380, A'dam; schilderijen van Guido Vlottes & German Stegmaier t/m 22 dec Galerie De Praktijk, fotowerken Edwin Zwakman t/m 24 dec Galerie Akinci, Lijnbaansgracht 317, A'dam; foto's van Marnix Goossens t/m 22 dec Aschenbach & Hofland Galleries, Bilderdijkstraat 165c, A'dam; foto's van Grzeszykowska & Smaga t/m 23 dec Galerie Fons Welters, Bloemstraat 140, A'dam; schilderijen Philip Akkerman t/m 9 jan Revolution 10/53 Gallery, Herenstraat 6b, Middelburg; foto's van Sylvia Alonso & collages van Elza Jo t/m 19 dec Galerie Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, R'dam; tekeningen van Ronald Cornelissen t/m 2 jan XX Multiple Galerie, Witte de Withstraat 77, R'dam.