EXPOSITIE

Wintergezichten

De wisseling van de jaargetijden is een van de oudste thema's in de West-Europese kunst, waarbij de winter geldt als een spectaculaire metamorfose van de natuur. Ronald de Leeuw, directeur van het Rijksmuseum in Amsterdam, maakte voor de dependance op Schiphol een selectie van schilderijen die de inval van de winter illustreren. Winter in Holland bestaat uit zeventien schilderijen en prenten. De bekendste zijn natuurlijk de 17de eeuwse ijsgezichten van Hendrick Avercamp. Maar er is ook een 19de eeuws portret van twee meisjes in de sneeuw door Isaac Israels, en het Vermeer-achtige Raampoortje, een typisch beeld van de stad Amsterdam dat geschilderd werd dor de jonggestorven Wouter van Troostwijk. Verder is op Schiphol een permanente tentoonstelling van werken uit de Gouden Eeuw uit de collectie van het Rijksmuseum te zien.

Winter in Holland; Hollandse wintergezichten uit de collectie van het Rijksmuseum op Schiphol. 23 dec t/m 21 maart. Holland Boulevard, tussen E- en F-pier. Dag 7-20u. Inl www.rijksmuseum.nl