EXPOSITIE

Marokko

Om te vieren dat er in 2005 vierhonderd jaar betrekkingen zijn tussen Nederland en Marokko, organiseert De Nieuwe Kerk in Amsterdam een overzicht van 5000 jaar Marokkaanse cultuur, met topstukken die afkomstig zijn uit Marokkaanse musea en bibliotheken. Verder heeft Erwin Olaf in opdracht van de Nieuwe Kerk en SBK Amsterdam achttien Marokkaanse Nederlanders geportretteerd: rapper, slager, ambtenaar, schrijver of acteur, samen vormen zij een doorsnee van de Amsterdamse Marokkaanse bevolking. De foto's, afgedrukt op posterformaat en daarbij het verhaal over hun lievelingsobject. De expositie is chronologisch van opzet en begint met het Marokko van vóór de islam, met duizenden jaren oude objecten, zoals de juwelen van de Feniciërs en Cartagers en spectaculaire bronzen uit de periode van de Romeinse overheersing, afkomstig uit archeologische vindplaatsen als Lixus en Volubilis. Het Marokko van na de islam wordt geïllustreerd aan de hand van manuscripten en astrolaben. Ook zijn er voorbeelden te zien van Marokkaanse kunstnijverheid: aardewerk, houtsnijwerk, tapijten, sieraden en kostuums.

Marokko, 5000 jaar cultuur. 17 dec t/m 2004 in De Nieuwe Kerk, Dam, Amsterdam. Dag 10-18u, do tot 22u. Inl 020-6386909 of www.nieuwekerk.nl