En verder

Russisch impressionisme

Bij veilinghuis Glerum worden op 19 december vanaf 15u impressionistische schilderijen van Russische kunstenaars geveild, onder meer uit de collectie van verzamelaar Cees Hogendoorn en van kunsthandel Douwes. De kijkdagen zijn donderdag 16 tot en met zaterdag 18 december van 10-17u en zondag 19 december van 10 tot 12 uur.

Glerum Auctioneers, Lekstraat 63, Amsterdam. Inl 020-3012950 of www.glerum.nl

Verteltheaterdagen

Tot en met 19 december is Utrecht het centrum van de internationale vertelkunst. Op diverse locaties vertellen Abbi Patrix uit Frankrijk, Sherin El Ansary uit Egypte en Daniel Morden bijzondere verhalen. Er zijn ook Nederlandse verhalenvertellers en er is een programma voor het hele gezin.

Inl en programma www.verteltheater.nl

Natuur op Spreekuur

Op zaterdag 18 december van 13u30 tot 16u30, kan iedereen vondsten uit de natuur laten analyseren in het Atelier van Naturalis. Deskundigen brengen botten, fossielen, stenen en schelpen op naam en beantwoorden vragen. De toegang tot het spreekuur is gratis, museumbezoek is niet inbegrepen. Ook buiten het spreekuur om beantwoorden medewerkers van het Natuur Informatie Centrum (NIC) vragen over de natuur, 071-5687516 of www.natuurinformatie.nl

Kerst in Bronkhorst

Op 18 en 19 december is in het kleinste stadje van Nederland op 17 en 18 december van 12-21u en op 19 december van 12-18u een Kerstfair met een Dickens Festival en optredens van koren.

Bronkhorst Gelderland. Gratis.

Winter & Gothic

Op het Archeon wordt op 18 en 19 december de Midwinter Fair gehouden met een Fantasy en Gothic spektake. Er zijn demonstraties van van diverse ambachten zoals kalligraferen en smeedkunsten, er is een fantasy- en gothicmarkt er zijn vertellers van keltische verhalen en er treden muziekgroepen op.

Archeon themapark, Alphen aan den Rijn. 10-17u. Inl www.archeon.nl

Planten & kerst

In het Von Gimborn Arboretum in Doorn is op 19 december een kerstwandeling georganiseerd langs kerstfolklore en kerstgebruiken die zijn gekoppeld aan planten. Er is uitleg over de spar die in Oh Dennenboom wordt bezongen en over gebruiken als het kussen onder de mistletoe. De wandelingen starten om 11u en om 14u en duren ongeveer anderhalf uur. Na afloop is er glühwein of chocolademelk.

Wandeling Von Gimborg Arboretum, Vossensteinsesteeg 8, Doorn. Zondag van 10-1u. Entree €2. Inl www.botanischetuinen.uu.nl