Duizenden banen weg bij ABN Amro

De ABN Amro bank schrapt 2.850 arbeidsplaatsen. De voltijdsbanen verdwijnen bij de automatiseringsafdelingen, bij personeelszaken en bij de zakenbankdivisie. Dat maakte de bank vanochtend bekend.

De banenreductie is het gevolg van een omvangrijke bezuinigingsoperatie die de bank nodig acht om competitief te blijven. Gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten. Het banenverlies komt overeen met bijna 3 procent van de arbeidsplaatsen bij de bank.

Met de sanering verwacht ABN Amro vanaf 2007 jaarlijks 770 miljoen euro te besparen. De bank neemt dit jaar een eenmalige last van 790 miljoen om de saneringsoperatie te betalen. De bank handhaaft haar prognose (exclusief de buitengewone last) dat de winst dit jaar 10 procent hoger zal zijn dan over 2003. Toen was de nettowinst van het concern 3,16 miljard.

Een belangrijk deel van de arbeidsplaatsen zal in Nederland verdwijnen. De precieze gevolgen voor de werknemers in Nederland kon de bank vanochtend nog niet aangeven. Zeker is wel dat in ieder geval 600 banen in Nederland zullen verdwijnen: ruim 300 bij de zakenbankdivisie en circa 275 banen bij de Nederlandse personeelsafdeling. Bij de automatiseringsafdeling van de bank verdwijnen in totaal 1.200 banen, voor een belangrijk deel in Nederland. Het aantal kon ABN Amro vanochtend nog niet preciseren. Voor een deel vervallen de arbeidsplaatsen omdat ABN Amro de activiteiten uitbesteedt aan andere bedrijven of naar het buitenland verplaatst.

Financieel directeur T. de Swaan benadrukte dat ABN Amro een ,,sterke reputatie'' heeft ,,als het gaat om de belangen van onze werknemers''. ABN Amro voerde drie jaar geleden een spraakmakende sanering van het Nederlandse kantoorbedrijf uit, waarbij ruim 5.000 banen verdwenen.

Vakbonden bevestigen dat zij tevreden zijn met het doorlopend sociaal plan dat in 2003 werd afgesloten en doorloopt tot 2008. Bestuurder Joop Hofland van vakbond De Unie: ,,Werknemers krijgen achttien maanden de tijd om nieuw werk te vinden en worden daarbij geholpen door een `mobiliteitscentrum' van de bank.''

Bestuurder Erik Langeweg van Dienstenbond CNV vreest wel dat zorgvuldig personeelsbeleid moeilijk wordt door het inkrimpen van personeelsafdelingen. ,,De bank reorganiseert en wil de attitude van het personeel veranderen. Juist dan moeten mensen goed begeleid worden. De bank moet blijven investeren in personeel.''