David Mangin gaat Hallen herinrichten

De Franse architect David Mangin heeft de opdracht gekregen de Parijse Hallen te herinrichten. Een gemeentelijke commissie koos gisteren Mangins project uit met vier tegen twee stemmen.

Mangins plan was een van de vier projecten die in april naar aanleiding van een competitie werden geselecteerd. De andere plannen waren van de Nederlanders Rem Koolhaas en Winy Maas en van de Fransman Jean Nouvel.

Winnaar Mangin wordt coördinator van de herinrichting en van zijn plan wordt alleen het ruimtelijke aspect overgenomen, zo bleek uit de aankondiging van burgemeester Bertrand Delanoë van Parijs. Voor de architectonische invulling wordt een nieuw concours uitgeschreven, waarvan Mangin is uitgesloten.

Mangin heeft het vier hectare grote gebied in het hart van Parijs onderverdeeld in een `klassiek', overzichtelijk park en een gebouwencomplex van twee verdiepingen hoog onder een `reuzendak', zo groot als het Place des Vosges. Zijn project was het simpelst en goedkoopst (200 miljoen euro) van de vier. Het duurste, van Koolhaas, kostte het dubbele.

Juist met het oog op de eenvoud van Mangins project is de keuze van de commissie direct bekritiseerd als `slap'. Over de herinrichting van de Hallen is veel te doen geweest. Het plan van burgemeester Delanoë de Hallen op nieuw in te richten lag vanaf het begin gevoelig, omdat de trauma's over de sloop van de oude Hallen, die met hun vlees- en groetenmarkten tot de jaren zeventig `de buik van Parijs' vormden, nooit verdwenen zijn. De Hallen zijn nu een knooppunt van de metro, dat met een dagelijkse stroom van 800.000 reizigers het grootste station van Europa vormt. Het ondergrondse winkelcentrum wordt jaarlijks bezocht door 41 miljoen mensen.

Floris Alkemade van Koolhaas' bureau OMA noemt het winnende ontwerp vooral een `veilige keuze'. Hij vermoedt dat de exploitant van het ondergrondse winkelcomplex, Unibail, bij Delanoë heeft aangedrongen te kiezen voor Mangin om de winkels te sparen. Maas en zijn bureau MVRDV waren niet bereikbaar voor commentaar.