Corus vindt afnemers overtollige productie

Het Brits-Nederlandse staalconcern Corus heeft drie Europese staalverwerkers bereid gevonden de komende tien jaar een groot deel van de staalproductie van de Corusfabriek in het Britse Teesside af te nemen. Corus heeft die productie, door uitbreiding van zijn andere fabrieken, voor zijn eigen interne staalbehoefte niet meer nodig.

De Zwitsers-Italiaanse staalhandelaar Duferco, de Italiaanse walserij Marcegaglia en de Mexiaanse staalproducent Imsa nemen voor 148 miljoen dollar (110 miljoen euro) de komende tien jaar driekwart van de staalproductie van Teesside af. De eerste 69 miljoen dollar daarvan betalen ze al direct in 2005 en 2006. Verder dragen ze ook 72 miljoen dollar bij aan de 100 miljoen die Teesside nodig heeft voor onderhoud en investeringen.

Ook het Koreaanse walsbedrijf Dongkuk heeft een optie genomen om een deel van de staalproductie van Teesside af te nemen. In dat geval stijgt de totale opbrengst voor Corus tot 157 miljoen dollar en worden de investeringen in de fabriek in Teesside opgevoerd naar 76 miljoen dollar.

Teesside is al jaren een probleemdochter van Corus. De fabriek in Noord-Engeland, waar 2.900 mensen werken, leed jarenlang verlies. Corus was aanvankelijk van plan Teesside geheel of gedeeltelijk te verkopen, maar wil nu met het langetermijncontract profiteren van de hoge staalprijzen, die er mede voor gezorgd hebben dat het concern als geheel dit jaar voor het eerst winst maakt.

Corus maakte vanmorgen bekend voor het hele jaar te rekenen op een operationele winst, exclusief eenmalige lasten voor een aantal lopende reorganisaties, van 600 miljoen pond (870 miljoen euro). In het eerste halfjaar was dat nog 160 miljoen pond. De nettowinst kwam in de eerste zes maanden uit op 100 miljoen pond.

Corus heeft in het tweede halfjaar opnieuw geprofiteerd van de gunstige condities op de staalmarkt. In Groot-Brittannië ontwikkelde de markt zich wel beter dan op het Europese vasteland.

De vooruitzichten voor 2005 zijn volgens Corus gunstig, maar de groei zal wel lager zijn dan die van dit jaar. Het concern heeft voor het eerste kwartaal van 2005 opnieuw prijsverhogingen aangekondigd, die vooral bedoeld zijn om de hogere grondstofprijzen te compenseren.