Concerten moeten PSV meer lucht geven

Met allerlei initiatieven probeert PSV's nieuwe voorzitter Rob Westerhof de financiële armslag van de club te vergroten. ,,Ik vind dat we veel meer uit die televisierechten moeten halen.''

Vanaf een stellage van zo'n twee meter hoog houden grote lampen het gras in het Philips-stadion warm. Het licht moet de sprietjes ook op een mistige decemberdag laten groeien. Af en toe wordt de stellage van zo'n veertig meter lengte verplaatst om het hele veld te bereiken.

,,Wanneer we een stevige mat hebben, kunnen we ons veroorloven om in het stadion concerten te geven. De technische staf is er altijd tegen geweest, maar met een goede mat kunnen we de schade beperken'', zegt PSV-voorzitter Rob Westerhof die de werkzaamheden op het veld vanaf zijn zogeheten voorzittersloge kan volgen. ,,Als een van de weinige clubs zijn wij eigenaar van het stadion. Dat zorgt jaarlijks voor 7 miljoen euro rentelasten, plus nog allerlei andere kosten. Via het organiseren van concerten kunnen we iets terugverdienen.''

Het is een van de vele initiatieven die Westerhof, sinds 1 september voorzitter van PSV, neemt om de financiële slagkracht van de huidige lijstaanvoerder te vergroten. Toch valt niet te tornen aan het feit dat PSV in veel opzichten aan zijn plafond zit. De club draait altijd mee in de profijtelijke Champions League, veel meer toeschouwers kunnen er niet bij en ook qua sponsoring (inkomsten 16 miljoen euro) lijkt het maximum wel zo'n beetje bereikt. ,,Tien procent van de mensen uit de regio Eindhoven is hier gemiddeld aanwezig bij de wedstrijden. Bij Feyenoord en Ajax ligt dat percentage op niet meer dan drie procent. Voor veel meer sponsoring zie ik geen ruimte, alleen met betrekking tot de merchandising kunnen we nog groeien. Daar zijn we druk mee bezig. We zijn onder meer met Chelsea en Barcelona in gesprek om gezamenlijke initiatieven te ontwikkelen. Bijvoorbeeld gemeenschappelijke fanshops in het buitenland.''

Maar van de opbrengst van meer mokken en sjaals kunnen geen spelers worden gekocht. En er kunnen evenmin de gaten in de boekhouding mee worden gedicht. De club kampt met grote schulden en de afgelopen twee seizoen waren verliesgevend. ,,De kosten moeten verder naar beneden. Wij willen zonder de opbrengst van transfergelden quitte draaien. Dat is het afgelopen seizoen niet gelukt, ook al hebben we aan de Champions League deelgenomen. Je kan wel gokken op spelerstransfers, maar als het dan misgaat, gaat het direct erg mis.''

Van het jaarlijkse budget van circa 52 miljoen euro gaat de helft op aan spelerssalarissen. In die post zou eigenlijk het mes moeten, maar aan een uitverkoop van spelers wil niemand in Eindhoven denken. Een jaar geleden rolden Westerhofs voorganger Harry van Raaij hierover nog over straat met zijn president-commissaris Jan Timmer. Van Raaij wilde verder investeren, terwijl Timmer vanwege de slechte financiële ruimte in het openbaar op de rem ging staan. ,,Achteraf gezien hadden beiden vanuit hun verantwoordelijkheid een beetje gelijk'', zegt Westerhof. ,,Wat mij vooral is opgevallen in mijn eerste maanden is dat de emoties in het voetbalbedrijf zo'n grote rol spelen. Dat geeft af en toe een dubbel gevoel. Je wil enerzijds mee met de grote internationale clubs en dus investeren, anderzijds heb je het hier wel over een onderneming met 164 mensen op de loonlijst.''

Westerhof weet als geen ander dat de financiële situatie bij PSV weinig rooskleurig is. In het seizoen 2002/2003 bedroeg het verlies 15 miljoen euro, een seizoen later 5 miljoen. Het eigen vermogen is negatief (bijna 9 miljoen), terwijl de schuld ruim 100 miljoen euro bedraagt. Maar hij wil de situatie niet te dramatisch voorstellen. ,,Het stadion is ons bezit en de kasstroom [daadwerkelijke in- en uitgaven] was afgelopen seizoen positief''.

Maar hogere inkomsten uit de televisierechten kan PSV zeker goed gebruiken. ,,De televisiegelden gaan waarschijnlijk omhoog, maar eerlijk gezegd gaat het niet om heel grote bedragen. We ontvangen nu jaarlijks 3,5 miljoen euro. Wellicht wordt dat nu 6 of 7 miljoen euro. Vergeleken met de grote landen ligt er dan nog een enorm gat. Ik vind dat we veel meer uit die televisierechten moeten halen.''

Op dit moment vindt er een veiling plaats, waarbij de strijd om de samenvattingen gevoerd wordt door de NOS en John de Mol. ,,Ik wil geen voorkeur aangeven. Ik wil wel zeggen dat een voetbalkanaal mij een goed idee lijkt. Tegelijk zeg ik dat de NOS altijd uitstekend werk heeft verricht en wie die programma's produceert, maakt mij niet zoveel uit'', aldus Westerhof die ook aangeeft niet met alle tv-programma's even blij te zijn. ,,Waar we vanaf moeten zijn die negatieve analyses. Ik vind dat voetbal met een positieve invalshoek moet worden gebracht. Niet na Ajax-Vitesse nog eens drie uur doorpraten over de positie van Van der Vaart.''

De positie ten opzichte van de internationale concurrentie zou versterkt kunnen worden door eigen talenten groot te brengen, maar op dat vlak is Westerhof weinig positief. ,,Onze jeugdopleiding kost 2,8 miljoen euro per jaar en er komt niets uit. Dat geldt eigenlijk voor alle clubs in Nederland. Alleen bij Ajax zie je jonge jongens doorbreken. Tot zestien jaar gaat het uitstekend, daarna houdt het op.''

Veel Nederlandse jongens leggen het af tegen buitenlandse spelers die, vaak met meer ervaring, op jonge leeftijd hier naar toe komen. ,,Daarom ben ik voor de samenwerking met FC Eindhoven waar we momenteel over praten. In plaats van aan de kant te staan, kunnen die jongens dan in de eerste divisie ervaring op doen en later wellicht nog bij een subtopper. Maar ik heb wel tegen Eindhoven gezegd dat zij die jongens zelf moeten betalen, want met onze cijfers kunnen we ons niet permitteren om Eindhoven te gaan sponsoren.''

Om meer Nederlandse jongens een kans te geven lanceerde Cruijff onlangs, deze week gevolgd door bondscoach Marco van Basten, het plan om clubs te verplichten maximaal vijf buitenlanders op te stellen. ,,Daar ben ik niet voor. Je moet nu eenmaal op Europees niveau kunnen spelen en ik weet zeker dat wij dan zouden terugvallen in niveau.''

PSV mag het dan qua achterban verliezen van Ajax en Feyenoord, op één punt denken de Eindhovenaren in elk geval hoger te scoren. ,,We hebben een uitstekend track record op het gebied van het aantrekken van spelers. Ook dit seizoen hebben we dat weer bewezen. Kijk maar naar jonge spelers als Farfán, Alex, Gomes en Beasley die er nu bij zijn gekomen. Van goede aankopen moeten we het nu eenmaal hebben.''

Niet alleen de prestaties op het veld zijn afhankelijk van een goed aankoopbeleid. In de toekomst bepaalt de kwaliteit van de aankopen ook de prestaties van het beleggingsfonds dat komende zomer wordt gestart. Particuliere beleggers kunnen vanaf 25.000 euro instappen. ,,In het fonds worden vier eigen spelers en één nieuwe aankoop opgenomen. Wanneer zij worden verkocht, wordt de opbrengst gedeeld met de beleggers voor maximaal de helft eigenaar zijn van de spelers. Mocht het idee aanslaan, dan sluit ik niet uit dat er nog andere fondsen naast komen,'' aldus Westerhof. Hij spiegelt zich graag aan FC Porto, waar een vergelijkbaar spelersfonds meer dan 30 procent rendement boekte. ,,En omdat er maar liefst vijf spelers in zitten is de kans dat je je geld kwijtraakt, natuurlijk gelijk aan nul. Eén speler kan mislukken, maar niet alle vijf.''

    • Erik van der Walle