Blunkett gedwongen tot aftreden

De Britse minister van Binnenlandse Zaken, David Blunkett, is gisteren afgetreden. Door ingrijpen van zijn ministerie had het Filippijnse kindermeisje van zijn minnares wel degelijk versneld een permanente verblijfsvergunning gekregen.

Dat bleek uit een e-mail van zijn ambtenaren aan de immigratiedienst waarin de woorden ,,geen gunst maar iets sneller'' voorkwamen. Die bezegelden zijn lot. De vrouw had eerder te horen gekregen dat de behandeling van haar verblijfsvergunning wel een jaar kon duren, maar ze kreeg haar paspoort in negentien dagen afgestempeld terug.

De 57-jarige Blunkett had nog die ochtend opnieuw het volledige vertrouwen van premier Blair gekregen. Volgens de minister had hij zelf niets verkeerds gedaan en Blair zou later zeggen dat hij vertrok ,,met zijn integriteit intact''. Maar Blunkett erkende dat hij de e-mails was ,,vergeten'', toen de rel over de visumkwestie vorige maand losbarstte. Hij zei het vertrouwen in de regering was beschadigd en daarom verantwoordelijkheid te nemen voor de ,,gewekte indruk'' dat hij zijn ambt had misbruikt.

Blunkett wordt opgevolgd door Charles Clarke, tot gisteren minister van Onderwijs. Clarke's plek wordt ingenomen door Ruth Kelly, die van het Cabinet Office, een coördinerend ministerie, komt.

Blunketts vertrek slaat een gat in het kabinet en in Blairs voorbereidingen voor de parlementsverkiezingen, verwacht in mei. Hij was verantwoordelijk voor een reeks veiligheidsonderwerpen van terreurbestrijding tot kleine criminaliteit, die gelden als cruciaal om het vertrouwen van gewone Britten te houden. Daarnaast bestond er brede sympathie voor de persoon van Blunkett, die blind is sinds zijn geboorte en dankzij groot doorzettingsvermogen carrière maakte.

Deze zomer strandde Blunketts jarenlange verhouding met Kimberly Quinn-Fortier, een getrouwde vrouw en zakelijk directeur van het weekblad The Spectator. Blunkett, die zelf is gescheiden en drie volwassen zoons heeft uit dat huwelijk, eiste dat Quinn een test ondergaat om vast te stellen of hij de vader is van haar tweejarige zoontje, zoals hij denkt. Ze weigerde, is teruggekeerd bij haar man, en zou hebben gedreigd Blunketts carrière te verwoesten als hij zijn eis doorzette.

De kwestie van het versnelde visum voor haar Filippijnse nanny lekte zo goed als zeker via Quinn naar de pers. David Blunkett zei gisteren dat hij zijn loopbaan had opgeofferd uit liefde voor haar kind.