Bezoek IKV-`dissidenten' aan de DDR

Naar aanleiding van het interview met historica Beatrice de Graaf in NRC Handelsblad van 9 december het volgende: Als `ooggetuige' van het bezoek, dat Jan van Putten en andere critici van het IKV in 1987 aan de DDR brachten (ik was er als dominee van de Nederlandse Oecumenische Gemeente in de DDR nauw bij betrokken), kan ik Beatrice de Graaf alsnog meedelen:

1. dat Van Putten nooit door Klaus (de vader van Gregor) Gysi is geïnterviewd. Gysi was namelijk geen journalist maar Staatssekretär für Kirchenfragen. In die functie ontving hij Van Putten voor een gesprek dat in mijn herinnering uitliep op een vriendschappelijk maar stevig debat;

2. aan dat gesprek is door de DDR-televisie wel aandacht besteed, maar een integrale uitzending van dat, overigens zeker geen drie uur durende, gesprek heeft nooit plaatsgevonden. Zo belangrijk vonden de DDR-autoriteiten dat bezoek van de IKV-`dissidenten' nu ook weer niet. Heeft Beatrice de Graaf wellicht toch af en toe klakkeloos overgepend wat zij in de dossiers van de Staatssicherheit opgeschreven vond?