Belegger kan geld in PSV-speler steken

PSV wil in de zomer van volgend jaar een beleggingsfonds oprichten waarmee de aankoop van spelers wordt gefinancierd. De Eindhovense voetbalclub wil zo 15 tot 20 miljoen euro ophalen. Particulieren die aandelen in dit fonds kopen, moeten minstens 25.000 euro investeren. Het rendement hangt geheel af van de opbrengst van spelers.

Het beleggingsfonds, dat vermoedelijk een beursnotering krijgt, is voor voetbalclubs in Nederland een nieuwe manier van financiering. Ajax haalde in 1998 vers kapitaal op via een beursgang, terwijl Feyenoord twee jaar later obligaties uitgaf. Het `publieke' spelersfonds zal uit vijf spelers bestaan, van wie de marktwaarde door een externe deskundige moet worden getaxeerd.

,,De tijd dat wij grote bedragen ophalen met de verkoop van spelers lijkt voorbij'', zegt PSV-voorzitter Rob Westerhof. ,,Eind jaren negentig waren alleen Stam en Van Nistelrooy al samen goed voor een opbrengst van honderd miljoen gulden. Nu moeten we andere manieren vinden om voldoende middelen voor aankopen te hebben.''

De bekendmaking van de plannen voor het beleggingsfonds komt op een moment dat de Eindhovense club voor het tweede achtereenvolgende seizoen verlies maakt. Ondanks de verkoop van Arjen Robben aan Chelsea (opbrengst achttien miljoen euro) leed PSV vorig seizoen een verlies van vijf miljoen euro.

Het beleggingsfonds van PSV komt in de plaats van het bestaande spelersfonds dat gefinancierd werd door een beperkt aantal kapitaalkrachtige mensen uit de regio. Om grote belangen van één persoon te vermijden is de maximale investering in het spelersfonds op 500.000 euro gesteld.

WESTERHOF: pagina 13

    • Erik van der Walle