AZ groepswinnaar ondanks verlies

Voor het eerst sinds 21 augustus (PSV uit, 5-1) heeft AZ een wedstrijd verloren. In Oostenrijk won Grazer AK het vierde duel in groep F van de UEFA-beker met 2-0. Omdat Glasgow Rangers thuis van het Franse Auxerre verloor, werd AZ met negen punten toch groepswinnaar. Coach Adriaanse was tevreden over het bereikte doel, maar vond het geen felicitatie waard. ,,Want we hebben verloren, kansloos.''

Grazer AK, dat dit jaar de honderdste verjaardag vierde, mocht voor het eerst in zijn bestaan overwinteren in het Europese bekervoetbal. Aufhauser en Kollmann (ex-FC Twente) benutten allebei een strafschop. De overwinning van de Oostenrijkse kampioen was dik verdiend, met dank aan het bevroren veld in het Arnold Schwarzenegger Stadion. Op de harde mat kwam AZ niet in zijn spel. De enige die in de vrieskou spierballen toonde was Van Galen. De middenvelder ging vol in de duels, zonder veel succes. Na een half uur kreeg hij een gele kaart, na rust werd hij vervangen door Robin Nelisse.

Adriaanse: ,,Voor de komende uitwedstrijd tegen RBC komt mij dit wel goed uit. Als wij wel van Graz hadden gewonnen, zou iedereen hebben gedacht: Appeltje, eitje, RBC. Nu kan niemand dit nog in zijn hoofd halen. RBC speelt net als Graz en daar hebben wij kansloos van verloren.''

Adriaanse had een nederlaag ingecalculeerd. ,,Als je zo'n lange reeks overwinningen hebt, kun je een keer verliezen. Zul je een wedstrijd hebben, waarin je niet scoort. Tegen Graz was het moeilijk, want wij waren als groepsleider de favoriet. Tegen Auxerre en Glasgow waren wij de underdog. Dat is veel gemakkelijker voetballen. Ik kan het mijn elftal niet kwalijk nemen dat er is verloren. AZ is een modale ploeg met bepaald geen uitzonderlijke voetballers.''