Appeltaart met notencrumble

Maal of hak de noten tot grove korrels. Bewaar 100 gram van de noten of wel tweederde deel. Kneed de bloem met eenderde deel of 50 gram gemalen noten, de basterdsuiker, de blokjes boter, de eierdooier, de helft van de kaneel en het zout tot een deeg. Dat kan in een kom, maar gaat snel in een keukenmachine. Laat het deeg afgedekt 1 uur rusten in de koelkast. Was de rozijnen en laat ze wellen in een scheutje rum of appelsap. Schil de appels. U kunt goudrenetten gebruiken, de vulling zal dan zacht zijn omdat deze appels snel tot moes koken. Andere appels, zoals Cox Orange of Jona Gold behouden meer hun vorm en geven meer `beet'. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd het vruchtvlees in stukjes. Doe de stukjes appel in een kom, besprenkel ze met citroensap tegen verkleuren. Roer er de uitgelekte rozijnen, een eetlepel suiker, de vanillesuiker en de rest van de kaneel door. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Vet een springvorm van 24 cm doorsnee in. Bewaar 200 gram van het deeg voor de kruimels. Rol de rest van het deeg uit op een met bloem bestoven ondergrond. Bekleed de vorm met het deeg. Als het deeg breekt, plak de stukken dan weer aan elkaar. Bestrooi de bodem van het deeg met ongeveer 50 gram van de notenkorrels. Schep hier het appelmengsel op. Verkruimel het bewaarde deeg met de rest van de noten en 1 lepel suiker met de vingertoppen of met 2 messen. Strooi de kruimels over de vulling. Bak de taart op een rooster in het midden van de oven in ongeveer 45 minuten goudbruin en gaar. Laat de taart 5 minuten afkoelen. Verwijder dan de rand van de springvorm. Laat de taart verder afkoelen. Serveer hem koud of lauw. Liefhebbers serveren koude appeltaart met slagroom of warme met een bolletje ijs.

Morgen: gevulde kip.

    • Annelène van Eijndhoven