Akkoord EU Roemenie blijft

De zondag tot president van Roemenië gekozen Traian Basescu ziet af van zijn plan, de afgesloten onderhandelingen met de EU over de toetreding open te breken. Hij is verder vastbesloten met een centrum-rechtse regering, en niet met de nu nog regerende sociaal-democraten te gaan regeren.

Basescu zei enkele dagen voor de presidentsverkiezingen van afgelopen zondag dat hij ontevreden is over het resultaat van de onderhandelingen met de EU en twee hoofdstukken – energie en mededinging – wil heropenen. In het akkoord met de EU verplicht Roemenië zich in 2007, als het lid wil worden, de stroomprijs op West-Europees niveau te brengen. Volgens Basescu kan Roemenië zich dat niet veroorloven: het gemiddeld inkomen in Roemenië is twintig procent van dat in West-Europa. Het akkoord verplicht Roemenië ook de staalproductie te beperken, hetgeen zal leiden tot de sluiting van een aantal fabrieken.

Gisteren zei Basescu's kandidaat-premier, Calin Tariceanu, dat Roemenië het onderhandelingsakkoord met de EU toch intact laat. EU-woordvoerders hadden al gezegd dat er voor Roemenië in nieuwe onderhandelingen geen ruimte voor concessies is. Naar verwachting zullen de regeringsleiders van de EU morgen formeel instemmen met een toetreding van Roemenië en Bulgarije in 2007.

Tariceanu zei gisteren ook dat de nieuwe president vastbesloten is te regeren met een kabinet, dat wordt geleid door zijn eigen partij, de alliantie Rechtvaardigheid en Waarheid (DA). Een regering die wordt geleid door de tot dusverre regerende sociaal-democratische partij PSD komt voor hem niet in aanmerking. Als de DA er niet in slaagt een meerderheidsregering te vormen, zal Basescu vervroegde verkiezingen overwegen, aldus Tariceanu. ,,Basescu zou zijn geloofwaardigheid verliezen als hij een PSD-premier zou aanwijzen. Hij is vastbesloten en dat ben ik ook'', aldus de DA-voorman. Voor een meerderheid in het parlement heeft de DA de partij van de Hongaarse minderheid, de kleine Humanistische Partij (die een lijstverbinding met de PSD is aangegaan) en bijna alle achttien vertegenwoordigers van de etnische minderheden nodig – kortom, het hele parlement zonder de PSD en de ultra-nationalistische Groot-Roemenië Partij.

Overigens hoopt de PSD, de grootste partij in het parlement, eveneens te gaan regeren, met precies dezelfde partners die de DA op het oog heeft. Het is echter Basescu die een nieuwe premier mag aanwijzen. De partij van de Hongaarse minderheid, de UDMR, stelde gisteren de ondertekening van een regeerakkoord met de PSD op de valreep - één uur voor ondertekening - uit.