Acrobatiek en vurig voetenwerk

Op de gabberdans na kent Nederland geen authentieke volksdans. Zelfs de klompendans is import uit Duitsland. De noordelijker en oostelijker gelegen landen waren daarentegen wel danslustig, zo blijkt uit de voorstelling 10.000 Volt van het Internationaal Danstheater. Die opent met dansen uit Finland en de Baltische landen. De danstocht belandt via Polen, Oostenrijk, Hongarije en Kroatië ten slotte bij de Bulgaren. Resultaat is een gevarieerde en kleurige dansavond met een keur aan gestileerde, mooie dansen, bijzonder goed uitgevoerd, en goed aangekleed in authentieke kostuums.

Het programma gaat aardig van start met een acrobatische mannensolo waarbij de jongen wil imponeren door een steeds hoger gehouden hoed krachtig weg te schoppen. Daarop volgen wervelende paardansen uit Estland waarbij vrouwen hoog opgetild worden, als uiting van bruisende liefde. Geraffineerd vlechtwerk valt te bewonderen in de Sokatsko. In deze groepsdans uit de grensstreek van Kroatië met Hongarije voegen de mannen zich bijna ongemerkt in de gesloten kring van vrouwen. Spannend tot slot is het vurige voetenwerk van de vrouwen in de Servische dans Sopsko.

Niet voor het eerst bij het Internationaal Danstheater wringt het dramaturgisch kader. De opzet van artistiek leider Maurits van Geel om traditie aan moderniteit te koppelen, vandaar die vreselijke titel 10.000 Volt, mondt soms uit in geforceerd gedoe. Bijvoorbeeld wanneer een danseres vanaf de top van een meipaal – fallussymbool bij een vruchtbaarheiddans – uitroept dat ze nooit meer een man wil aanraken. Dat deze dansen niet langer passen in de sociale omgeving waaruit ze voortkomen, hoeft geen probleem te zijn. Voer ze uit, maar laat ze verder met rust. Ze spreken voor zichzelf en hoeven niet op `vernieuwende' manier – bijvoorbeeld in eigentijdse kleding – getoond te worden.

Verder zou schrappen in het aantal dansen leiden tot een helderder programma. Niet elke reidans is even interessant. En het Internationaal Danstheater heeft per slot van rekening genoeg folkloredansjuwelen in huis om daaruit een gouden greep te kunnen doen.

Voorstelling: 10.000 Volt, door Internationaal Danstheater. Gezien: 9/12 Lucent Danstheater, Den Haag. Tournee t/m 12/6. Inl. 020-6239 112 of www.intdanstheater.nl.

    • Isabella Lanz