06/05

De laatste speelfilm van Theo van Gogh is verheugend en droevig genoeg erg goed gelukt. 06/05 is een fijne revanche voor het matige Cool. Als je de laatste projecten van de vorige maand vermoorde filmer op een rij zet, zie je dat hij begon te werken naar zijn bijnaam `de Nederlandse Fassbinder'. Van Gogh maakte in een hoog tempo films voor bioscoop en tv, met grotendeels dezelfde groep medewerkers en acteurs. In 06/05 vertolkt het ensemble het drama van de moord op politicus Pim Fortuyn in 2002. Schrijver Tomas Ross maakte een weefsel van biotopen – een nieuwsredactie, milieuactivisten, Amerikaanse lobbyisten, geheim agenten – die elkaar overlappen op die fatale dag. 06/05 is spannend, geestig en gevoelig en neemt met die kwaliteiten een plaats in bij het beste uit Van Goghs onevenwichtige oeuvre. Tara Elders als Turkse milieuactiviste die door de Veiligheidsdienst wordt gebruikt, is de onbetwiste attractie van de film. En een krant die NRC heet, heeft de twijfelachtige eer zowel de held als een van der verraders te leveren. De film komt eind januari in de Nederlandse bioscoop, maar is deze week te zien op de computer thuis, via www.tiscali.nl van de geldschieter.

Regie: Theo van Gogh. Met: Tara Elders, Thijs Römer en Caro Lenssen.