Zesdaagse R'dam terug met sterk veld

De Zesdaagse van Rotterdam beleeft een comeback met een sterk deelnemersveld. ,,Binnen drie jaar moet dit een van de toonaangevende zesdaagsen van Europa worden'', zei Patrick Sercu gisteren bij de presentatie in Ahoy'.

Het wielerevenement, van 6 tot en met 11 januari, is na zeventien jaar terug in Rotterdam. Het Nederlandse koppel Slippens/Stam behoort tot de favorieten, samen met de Zwitsers Risi en Betschart en het Belgisch/Australische duo Gilmore en McGrory. De vroegere zesdaagsenkeizer Sercu, in 1983 aan de zijde van René Pijnen nog winnaar in Rotterdam, is zeer te spreken over het deelnemersveld. ,,Ik denk dat er deze winter geen zesdaagse is met betere renners aan de start.''

Op de nieuwe, demontabele baan komen tien Nederlanders in actie. Naast Robert Slippens en Danny Stam zijn er nog drie volledig Nederlandse koppels: de gebroeders Jos en Matthé Pronk, het koppel Jens Mouris/Peter Schep en de wegrenners Stefan van Dijk en Wilco Zuijderwijk. Servais Knaven is gekoppeld aan de Duitser Beikirch, Aart Vierhouten aan de Oostenrijker Stocher.

Opmerkelijk is de komst van Magnus Backstedt, de Zweedse winnaar van Parijs-Roubaix. De Argentijnen Curuchet en Perez, wereldkampioenen koppelkoers, debuteren in het Europese zesdaagse-circuit. In het omlijstende programma komt onder andere wereldkampioen sprint Theo Bos in actie.

Volgens organisator Frank Boelé verloopt de voorverkoop uitstekend. ,,Het middenterrein voor de vip's is uitverkocht. In totaal zijn er al zo'n 25.000 kaarten verkocht.''

Veelvoudig wereld- en olympisch kampioene Leontien van Moorsel zal in het bijprogramma haar laatste meters fietsen aan de zijde van Erik Dekker. De afscheidsavond van de wielrenster, op 8 januari tijdens de Zesdaagse van Rotterdam, wordt opgeluisterd met een achtervolgingstoernooi voor gemengde koppels.