Zeldzame boeken via Google

Internetbedrijf Google gaat zeldzame boeken van vier prestigieuze universiteisbibliotheken en die van bibliotheek The New York Public Library digitaliseren zodat zij via zoekmachine Google zijn te raadplegen. Het project zal zeker een jaar of zes duren.

De stap van Google maakt deel uit van het zogeheten `Google Print'-programma. Dit plan beoogt moeilijk verkrijgbare of zeldzame boeken via internet toegankelijk te maken. Google gaat de boeken scannen, inclusief plaatjes, zodat ze online zijn te lezen en binnen de teksten naar trefwoorden is te zoeken. Het Californische bedrijf zegt het copyright van auteurs en uitgevers te respecteren. Boeken waarop copyrights zitten zullen voor een klein gedeelte zijn te raadplegen.

De universiteitsbibliotheken die meewerken zijn die van Stanford, Harvard, Michigan en het Britse Oxford. Michigan (7,4 miljoen boeken) stelt zijn volledige collectie boeken ter beschikking. Harvard laat 40.000 boeken van de 14,7 miljoen publicaties digitaliseren. Oxford laat alleen die boeken scannen die vóór 1901 zijn verschenen, The New York Public Library (20 miljoen boeken) alleen boeken die vrij zijn van copyrights. Het volledig printen van de boeken vanuit Google zal voorlopig niet mogelijk zijn.

De gedachte achter de digitalisering van zeldzame boeken is het trekken van bezoekers naar de website van Google. Door bepaalde links aan te klikken verdient het bedrijf, dat genoteerd is aan de Nasdaq, ondermeer zijn geld.