Zalm wil meer geld

De Nederlandse staat en andere grootaandeelhouders van Pinkroccade willen dat andere bedrijven de mogelijkheid krijgen een serieus bod uit te brengen op de automatiseerder. Dit schrijven zij in een brief aan Pinkroccade, waarvan de Nederlandse overheid de grootste aandeelhouder is. Ook ING, Fortis, Delta Lloyd en Aegon hebben grote pakketten in het bedrijf uit Zoetermeer. Tezamen bezitten deze aandeelhouders meer dan de helft van de aandelen.

Het is de eerste keer dat de Nederlandse staat – ofwel het ministerie van Financiën van minister Zalm dat de staatsbelangen in bedrijven beheert – zich openlijk als `financiële aandeelhouder' mengt in een overnamestrijd bij een bedrijf.

Pinkroccade zelf wil het liefst door branchegenoot Getronics worden gekocht. Het bod van Getronics is echter lager dan het bedrag dat Ordina zegt voor Pinkroccade over te hebben. Getronics biedt 338 miljoen euro in een mix van contanten en aandelen, Ordina wil 350 miljoen in contanten op tafel leggen.