Wild wereldnieuws (Gerectificeerd)

`Man bijt hond', `Lijkwagen verliest kist' – Ruud van Spaandonk bundelt jaarlijks absurde krantenberichten.

,,Nooit meer afzien', schreeuwen 48-punts rode letters op een witte achtergrond op de voorpagina van Het afzien van 2004, een uitgave voor de liefhebber van `belachelijk en macaber Wereldnieuws'.

,,Ja, dat klopt', zegt Ruud van Spaandonk, initiatiefnemer, hoofdredacteur en uitgever van deze jaarlijkse brochure waarin nieuwsberichten uit Nederlandse en Belgische kranten zijn verzameld die voldoen aan de criteria gek, absurd, onnozel, idioot, kolderiek, dwaas of luguber.

,,Het begint me een beetje boven het hoofd te groeien. Ik heb berekend dat in de laatste uitgave zo'n 500 à 600 arbeidsuren zijn gaan zitten. Daarbij zitten niet de uren lees- en knipwerk van de behulpzame groep correspondenten die de berichten voor mij verzamelen. Die werken zich bijvoorbeeld door een stapel van 12 meter papier en knippen zo'n 1.100 meter berichten.'

Jaarlijks komen op de redactie van Afzien 6.000 berichten binnen. Daarvan valt bij eerste schifting de helft af en de overblijvende berichten worden met de hand stuk voor stuk ingescand. Dit materiaal is de basis voor de uitgave, dit jaar de omvangrijkste ooit: 1.890 krantenberichten, in rubrieken verspreid over 131 bladzijden.

`Lerares gooit kinderen uit het raam', `Krolse kater laat bazin stikken', `Boer verjaagt zwijn met Britney Spears', `Vliegtuigmotor zuigt man op', `Vibrator legt verkeer lam', `Man gebruikt hond als handrem': bladeren in Het afzien van 2004 wekt dat onbestemde verlangen naar meer op dat altijd wordt vergeleken met het eten van chips of zoute pinda's.

,,NRC Handelsblad is dit jaar leverancier van 105 berichten, dat is een percentage van 5,56, in totaal goed voor 7,1 pagina van de 131', doceert samensteller Van Spaandonk uit het blote hoofd.

En of dit écht de laatste aflevering van Afzien is? ,,Nou ja, dat zien we dan volgend jaar wel weer', bromt Van Spaandonk, ineens een stuk minder overtuigend.

Het afzien van 2004 is alleen gratis te verkrijgen. Informatie via e-mail: afzien@casema.nl

Rectificatie

Uitgever

De hoofdredacteur en uitgever van Het afzien van 2004 heet in het artikel Wild wereldnieuws (15 december, pagina 26) Ruud van Spaandonk. Zijn achternaam luidt Van Spaandonck.

    • Dik Rondeltap