Vervolging dreigt nog voor Stam en Davids

Edgar Davids en Jaap Stam kunnen in Italië alsnog strafrechtelijk vervolgd worden vanwege hun veronderstelde dopinggebruik in 2001. Dat blijkt uit een beslissing van het Hof van Cassatie, dat de vrijspraak van de Belgische doelman Jean Francois Gillet van Bari vernietigde.

Het Hof stelt dat dopingzaken die voor 27 november 2002 ontdekt werden, toen de strenge dopingwet uit 2000 officieel in werking trad, alsnog berecht dienen te worden volgens die wet.

De zaak tegen Gillet was een testcase en de motivering van het hoogste gerechtshof schept nu jurisprudentie. Behalve Davids en Stam kunnen nog dertien andere voetballers berecht worden. Behalve boetes riskeren de spelers een gevangenisstraf van twee maanden, zoals de openbare aanklager in de zaak Gillet heeft geëist.

Bij Davids werd in maart 2001 bij een wedstrijd Udinese – Juventus de verboden anabole steroïde nandrolon aangetroffen. Hij werd daarvoor door de voetbalbond in hoger beroep tot vier maanden geschorst. Bij Jaap Stam werd bij de wedstrijd Lazio – Atalanta in oktober 2001 dezelfde stof aangetroffen. Ook Stam kreeg een schorsing van vier maanden. Beide Nederlanders moesten ook een boete betalen van ongeveer 50.000 euro.

De Italiaanse onderzoeksrechter Guariniello uit Turijn, die de dopingzaak van Davids onderzoekt, heeft de motivatie van het Hof afgewacht.