Tara Elders

Ze was de muze van Theo van Gogh, Tara Elders. Deze week is ze te zien in diens 06/05 en, eventjes, in Floris.

Tara Elders, zei een regisseur na het zien van 06/05, heeft plakogen en een plakmond. Dat bedoelde ze allerminst denigrerend. Tara Elders heeft hét, zoals het vroeger heette. De camera kleeft aan haar ogen. Haar lippen hebben een krul waarvan je steeds van wilt weten of die nou spot of verleiding beduidt. En meestal blijkt het allebei te zijn.

Ze was zoveel als de muze van de vermoorde regisseur van 06/05, Theo van Gogh. Ze was de beste actrice die in zijn laatste films hoofdrollen speelde. En haar enige hoofdrollen waren in zijn films, het waren ook haar beste rollen. Andere regisseurs zetten haar voornamelijk in op een van haar kenmerken. Dat spottende lachje maakte haar in Shouf shouf habibi (2004) in één oogopslag duidelijk als bitch, die op vileine wijze aan de poten van de heldin probeert te zagen. Zo is ze ook gebruikt in Feestje (2004). In Pipo en de p-p-parelridder (2003) mocht ze als schone slaapster een paar sensueel-schorre zinnetjes kreunen en moest ze verder alleen haar lippen naar voren duwen alsof ze p'tite pomme zei. Ze heeft een minuscuul rolletje in Floris.

In Phileine zegt sorry (2003) kreeg ze wat meer ruimte om haar personage Lala vorm te geven. Maar ook daar bleef ze vooral het snelgebekte krengetje dat er valse oneliners uitflapt. Al met al waren het dertien rollen in krap vier jaar tijd.

Alleen Van Gogh gaf haar echte karakters om mee te werken. Het goedhartige hockeymeisje Julia, die haar vader trotseert door verliefd te worden op de pizzakoerier Najib in de tv-serie Najib en Julia. De schuchtere Turkse Ayse in 06/05 die als milieuactiviste vooraf op de hoogte is van de moord op Pim Fortuyn en verstrikt raakt in de complotten die daar omheen blijken te liggen. De introverte zuster van Katja Schuurman in Medea, een serie die vanaf januari door de AVRO wordt uitgezonden. Natuurlijk mag Elders hier ook lachen met haar plakogen en haar plakmond, maar hier betekent het wat.

Elders (24) is met hinkstapsprongen de filmwereld binnengekomen. Na school ging ze enige tijd naar toneelopleiding De Trap in Amsterdam om via een telefilm van de EO voor de camera's te belanden. Ze presenteerde Ben ik in beeld van BNN en speelde in de hilarische serie TV7 met acteurs van de Mug met de gouden tand.

Daar ergens moet ze Van Gogh zijn opgevallen. ,,Ik interesseerde hem heel erg'', zei Elders in een interview met Vrij Nederland. En als een acteur Van Gogh interesseerde, riep hij altijd dat die zo snel mogelijk naar Amerika moest. Elders weet dat nog zo net niet, zei ze in dat interview: ,,Ik weet niet echt of ik bij een groot Amerikaans publiek in de smaak zou vallen.'' Misschien niet bij een gróót Amerikaans publiek, maar er is niet veel fantasie voor nodig om Elders een veelzijdige en eigenzinnige internationale carrière als bijvoorbeeld Kate Winslett te zien maken – eerder dan Georgina Verbaan of Katja Schuurman die in hun filmrollen meestal terugvallen op hun faam als Bekende Nederlander.

    • Bas Blokker