Stone en Turkije sluiten vrede

De Amerikaanse regisseur Oliver Stone en Turkije hebben de strijdbijl begraven. Tijdens een kort bezoek aan Istanbul verklaarde Stone, die het scenario schreef voor de in Turkije beruchte film Midnight Express (1978), dat hij de film wellicht wat ,,overdramatiseerde'' en dat hij ,,misverstanden'' betreurt, die ontstaan zijn door deze film.

Midnight Express vertelt het verhaal van een jonge Amerikaan die in Turkije wordt betrapt met drugs en de gevangenis ingaat. Daar maakt hij de meest gruwelijke dingen mee. Wat de woede van veel Turken opriep, was dat zo ongeveer elke Turk in de film een kwaadaardige sadist is, die niets liever doet dan martelen en verkrachten.

Hoe hoog de emoties in Turkije over de film nog kunnen oplopen, bleek zondag uit een column in de krant Radikal. De schrijver, Haluk Sahin, rangschikte Stone onder de ,,drie tot vijf mensen'' die Turkije in de twintigste eeuw het meest schade hebben berokkend.

Ook tijdens het bezoek leidde de kwestie nog tot perikelen. De minister van Cultuur, Mumcu, had oorspronkelijk gistermorgen – bij wijze van ironische geste – met Stone willen afspreken in het luxueuze Four Seasons Hotel, dat vroeger ooit een gevangenis was. Maar volgens de Turkse media werd de bijeenkomst uitgesteld omdat Mumcu Stone uitgebreid de gelegenheid wilde geven zijn excuses aan te bieden voor al het leed dat hij de Turkse natie had aangedaan.

Turkije is niet het enige land in de regio waar Stone omstreden is. Zijn nieuwste film, Alexander, heeft in Griekenland tot heftige reacties geleid omdat hij de held (Alexander de Grote) neerzet als iemand die geniet van zijn seksualiteit, en bij dat genot naast vrouwen zeker ook mannen betrekt.

    • Bernard Bouwman