Schrijvers in China korte tijd opgepakt

In de Chinese hoofdstad Peking zijn gisteren drie prominente intellectuelen vrijgelaten nadat zij twaalf uur door de politie waren vastgehouden voor ondervraging. Dat hebben internationale media gemeld.

De aanhouding van de drie mannen past binnen een serie van recente overheidsmaatregelen die erop gericht lijken de vrijheid van de meer liberale krachten in de Chinese maatschappij opnieuw strak aan banden te leggen.

Opgepakt werden de schrijvers en activisten Yu Jie, Liu Xiaobo en Zhang Zuhua.

Yu Jie werd in China vooral bekend om zijn pleidooi het gebalsemde lichaam van Mao Zedong niet langer in het mausoleum op het Plein van de Hemelse Vrede tentoon te stellen.

Yu is niet positief over het liberale gehalte van de huidige Chinese leiders. ,,Ze hebben de laatste tijd meer conservatieven gepromoveerd. Daarom ben ik pessimistisch. De hoogste Chinese leiders zijn helemaal niet van plan om wat voor soort van hervorming dan ook door te voeren in het systeem. Integendeel, ze zijn juist van mening dat ze de ideologische campagnes om de openbare mening te beïnvloeden moeten opvoeren'', zei Yu gisteren, kort na zijn vrijlating, tegenover het Franse persbureau AFP.

De 49-jarige Liu Xiaobo werd na de opstand op het Plein van de Hemelse Vrede (in 1989) door de overheid beschouwd als een van de leiders achter de democratische beweging.

De 48-jarige Zhang Zuhua is vooral bekend als politiek theoreticus.

Yu en Liu hebben in 2001 een Chinese afdeling opgericht van de aan de Verenigde Naties gelieerde internationale schrijversorganisatie PEN, die opkomt voor auteurs die vervolgd worden om hun mening. De organisatie is in China verboden.

In oktober heeft PEN in het geheim een prijs uitgereikt aan Zhang Yihe, de schrijver van een door het communistische regime verboden historische studie. Bij de uitreiking van die prijs was Zhang Zuhua aanwezig. De organisatie zou ook plannen hebben later deze maand in eigen beheer een tijdschrift uit te geven.

De arrestaties staan niet op zich. De Chinese media hebben de laatste tijd van het ministerie van Propaganda te verstaan gekregen dat ze niet te veel aandacht meer mogen schenken aan onafhankelijke Chinese denkers. De lijst met onderwerpen die taboe zijn voor de media zou de laatste tijd zijn uitgebreid.

Analisten brengen deze nieuwe repressie direct in verband met China's president Hu Jintao, die pas vanaf september het roer in China werkelijk in handen heeft kunnen nemen. Toen trad zijn voorganger Jiang Zemin af als hoogste leider van het Chinese leger.

De hoop dat Hu zich zou ontpoppen als een aanjager van politieke hervormingen, naast de doorgevoerde economische liberaliseringen, lijkt met het recente overheidsoptreden vervlogen.