Pink Martini

Hoe gevarieerd kan een album zijn? De Amerikaanse band Pink Martini maakte Hang on little tomato zo afwisselend dat het wel een verzamelplaat lijkt. Met een mengelmoes van Franstalige chansons en jazzy-nummers, en uitstapjes naar Japan en Kroatië kan het hun tweede album met recht multicultureel genoemd worden. De boventoon van Latijns-Amerikaanse invloeden met veel rumba-ritme zorgt voor samenhang.

De titelsong schreef oprichter Thomas Lauderdale samen met Patrick Abbey over een advertentie uit 1964 van Hunt's Ketchup in Life Magazine. Binnen de nummers is Pink Martini lekker multiculti: in het 40 jaar oude Japanse nummer Kikuchiyo to mohshimasu ineens de ukelele, een Latijns-Amerikaanse gitaartje, tevoorschijn.

Harp en de begeleiding van het Harvey Rosencrantz Orchestra zorgen bij veel nummers voor een sprookjesachtige sfeer die aan filmmuziek doet denken. Wat niet vreemd is, want nummers van Pink Martini zijn al gebruikt in de films In the cut en Rosetta en de tv-series The Sopranos, Felicity en The West Wing. Toch is het meer dan achtergrondmuziek. De teksten, meestal gezongen door China Forbes, zijn lieflijk, zoals Dansez-vous, maar ook treurig en romantisch, zoals Let's never stop falling in love. Hang on little tomato doet verlangen naar zon en cocktails.

Pink Martini - Hang on little tomato (Heinz Records/Naïve)

    • Lotte de Wit