Palestijnse leider wil einde geweld tegen Israël

De belangrijkste Palestijnse presidentskandidaat, Mahmoud Abbas, heeft de Palestijnen opgeroepen de gewapende strijd tegen de Israëlische bezetting van de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook te staken. ,,Wapens gebruiken is schadelijk en dient te stoppen'', aldus de vroegere rechterhand van de een maand geleden gestorven Yasser Arafat.

In het Arabischtalige dagblad Asharq al-Awsat zegt Abbas dat de ,,opstand het legitieme recht is van het volk om met algemene en sociale methoden de bezetting af te wijzen''. Maar wapens moeten niet gebruikt worden, aldus Abbas (69) aan de vooravond van de Palestijnse presidentsverkiezingen van 9 januari. Daarin is hij de kandidaat van de grootste politieke organisatie, Al-Fatah.

Abbas heeft zich, toen Arafat nog leefde en tijdens zijn korte premierschap in 2003, ook al uitgesproken tegen de ,,schadelijke, contraproductieve'' aanvallen op Israëlische militaire en burgerdoelen, zowel in de Pasletijnse gebieden als in Israël. Hij stond daar vrijwel alleen in, omdat de meerderheid van het oude leiderschap wel de zelfmoordaanslagen in Israël afkeurde, maar aanvallen op militairen en kolonisten in de Palestijnse gebieden al dan niet openlijk goedkeurde.

Of Abbas de Palestijnse politie- en veiligheidsorganisatie ook daadwerkelijk zal gebruiken om op te treden tegen de militaire vleugels van Hamas, Islamitische Jihad en de Aqsabrigades laat hij in het midden. ,,Eerlijk gezegd, het Palestijnse veiligheidsapparaat moet gedisciplineerd worden, er heerst chaos. Daarom zullen wij aandringen op het verenigen van de verschillende veiligheidsapparaten'', zegt hij in Asharq al-Awsat.

Een kleine meerderheid van de Palestijnse bevolking (51,8 procent) heeft zich in een peiling uitgesproken tegen de `militaire operaties', terwijl deze acties door ruim 41 procent worden gesteund. Abbas, die Arafat al is opgevolgd als leider van de overkoepelende Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO), heeft de afgelopen weken getracht Hamas, Islamitische Jihad en andere Palestijnse fracties te bewegen tot een staakt-het-vuren. Die pogingen zijn tot nu toe weinig succesvol gebleken, zo bleek eerder deze week bij de uitvoering van een langdurig voorbereide Hamasaanval op een militaire post bij de grensovergang van Rafah in de Gazastrook. Vanuit het hoofdkwartier van Hamas in Syrië werd de oproep van Abbas de intifadah met ongewapende acties voort te zetten, afgewezen. Hamas en andere organisaties in de Gazastrook lieten zich niet onbetuigd. Vanuit het vluchtelingenkamp Khan Yunis werden gisteren tien mortieren afgevuurd op de nederzettingen van Gush Katif, waarbij de 21-jarige vrouw van een Thaise bouwvakker werd gedood. In de nederzettingen in de Gazastrook werken 500 Thais.