Naar het model van prinses Diana

Prinses Diana leeft! En wel als prinses Mia Thermopolis, aanstaande koningin van het mythische koninkrijk Genovia, ergens in Europa. In de film The Princess Diaries uit 2001 ontdekte ze dat er aderlijk bloed door haar lichaam stroomde, en transformeerde ze van een Amerikaanse tiener naar een prinses die onder de hoede van haar oma, koningin Clarisse Renaldi (Julie Andrews), de etiquette uitstekend leerde beheersen. In The Princess Diaries 2 moet ze binnen een maand trouwen om aanspraak op de troon te kunnen maken. Haar aanstaande verloofde is een keurige Brit, net zo saai als prins Charles. Eigenlijk vindt Mia de playboy Nicholas Deveraux veel spannender, maar die wordt door zijn machtsbeluste oom als lokaas gebruikt om te voorkomen dat Mia de troon bestijgt. In The Princess Diaries 2 komen een aantal Amerikaanse fascinaties met typisch Europese verschijnselen tot volle bloei. De in hun optiek rare rituelen rond adel en koningen, een voorliefde voor de sprookjesvorm en die onverslijtbare stereotypen van de Britse stiff-upperlip versus de Amerikaanse spontaniteit van Mia. Maar door de vele verwijzingen in het scenario naar prinses Diana – haar gulle menselijkheid en afkeer van stijf decorum – en de licht feministische toon die wordt aangeslagen, wordt The Princess Diaries 2 een zeer genietbare Hollywoodfilm die de voorspelbaarheid door zijn aanstekelijke charme geheel teniet doet. De film betekent ook de terugkeer van een zingende Julie Andrews, iets wat ze sinds haar keelkankeroperatie in 1997 niet meer publiekelijk heeft gedaan. Wat wil je nog meer?

The Princess Diaries 2: Royal Engagement. Regie: Garry Marshall. Met: Anne Hathaway, Julie Andrews, Hector Elizondo, John Rhys-Davies, Chris Pine, Heather Matarazzo. In: 56 bioscopen.