Jongen na vijf nachten uit cel

Een 12-jarige ,,totaal ontspoorde'' jongen heeft vijf nachten in de politiecel in Capelle aan den IJssel gezeten. Voor de jongen kwam aan het eind van de morgen een plek beschikbaar in een jeugdinrichting in Breda.

Burgemeester Joke van Doorne van Capelle aan den IJssel had minister Donner (Justitie) gisteren in een open brief gevraagd een einde te maken aan de ,,schrijnende situatie''. Volgens Van Doorne (PvdA) moest de jongen zo snel mogelijk gedwongen worden opgenomen in een gesloten jeugdinrichting. Volgens de woordvoerder van het ministerie van Justitie is de jongen ,,op basis van de criteria'' geplaatst en heeft de plaatsing niet te maken met de brief van de burgemeester.

Ook alle betrokken hulpverleners vinden dat de beste oplossing, zei de burgemeester vanmorgen vlak voordat duidelijk werd dat er een plek was gevonden. ,,Maar tot mijn ontzetting is het nog steeds niet gelukt en zit hij nog steeds in de politiecel.'' Van Doorne in haar open brief aan Donner. ,,Een onhoudbare en ongewenste situatie.''

De politie trof de agressieve jongen vorige week schreeuwend op straat aan. Hij had een mes bij zich en een briefje waaruit bleek dat hij een einde aan zijn leven wilde maken. Volgens Van Doorne kwam de jongen vorig jaar voor het eerst in contact met zijn biologische vader, die in Capelle aan den IJssel woont.

Zijn biologische moeder liet hem daar achter met de belofte hem weer op te komen halen. Maar ze hield zich daar niet aan. Het gedrag van de jongen verslechterde daarna zo dat hij niet meer in het gezin en ook niet meer op school was te handhaven, aldus de burgemeester. De jongen leidde de laatste tijd een min of meer zwervend bestaan.

Instanties op landelijk niveau, waaronder ook het ministerie van Justitie, waren volgens Van Doorne op de hoogte van de situatie van de jongen maar er was geen plaats beschikbaar in een gesloten jeugdinrichting. Het komt regelmatig voor dat kinderen of jongeren die dringend behandeling nodig hebben die uit plaatsgebrek niet krijgen. Van Doorne: ,,Het is voor het eerst dat ik met een dergelijk ernstige situatie te maken heb. Maar ik merk nu hoe fout de structuur van de jeugdzorg is. Een jongen van twaalf jaar met zo'n zware problematiek moet niet vijf nachten in een politiecel doorbrengen.'' In haar brief schrijft Van Doorne: ,,In een beschaafd land als het onze mag het nooit zo zijn dat de huidige situatie, waarin deze jongen nu verkeert, tot een acceptabele wordt.''