`Janoekovitsj wilde actie leger in Kiev'

Premier Viktor Janoekovitsj van Oekraïne heeft het langdurige straatprotest van de aanhangers van zijn rivaal in de Oekraïense presidentsverkiezingen, Viktor Joesjtsjenko, met geweld door het leger willen neerslaan.

Zijn verzoek om het leger in te zetten werd echter door president Leonid Koetsjma afgewezen.

Dat schreef gisteren de Financial Times op basis van westerse diplomaten in Kiev. Volgens het blad togen Janoekovitsj en de chef van de presidentiële staf, Viktor Medvedtsjoek, naar Koetsjma om hem te vragen geweld te gebruiken om de tienduizenden aanhangers van Joesjtsjenko, die het centrale plein wekenlang bezet hielden uit protest tegen de fraude bij de verkiezingsronde van 21 november, uiteen te jagen. ,,Ik weet dat veel aanhangers van het [staats]apparaat bij de president hebben gevraagd om de noodtoestand uit te roepen. Ze vonden dat het tijd was om de staatsmacht in te zetten. De president was echter vanaf het begin tegen het gebruik van geweld'', zo citeert de Financial Times Vasil Baziv, de tweede man van Koetsjma's staf. Tegen het persbureau AFP verduidelijkte Baziv dat het verzoek afkomstig was van ,,bepaalde gezagsdragers van de regering en vertegenwoordigers van de regio's''. De door het Britse blad geciteerde diplomaten zeiden dat Koetsjma het verzoek afwees omdat hij niet het presidentiële paleis wilde verlaten met bloed aan zijn handen.

Na de frauduleus verlopen tweede en beslissende verkiezingsronde op 21 november werd Janoekovitsj tot winnaar aangewezen. Het wekenlange protest van Joesjtsjenko's aanhang tegen de fraude leidde uiteindelijk tot de annulering van de verkiezingen. Voor 26 december is een nieuwe tweede ronde uitgeschreven.

Janoekovitsj sprak de beschuldigingen gisteren direct tegen. In Sebastopol, waar hij campagne voert, zei hij dat ,,die informatie een leugen is''. ,,Ik heb alleen gevraagd de orde te herstellen. Er was geen sprake van de inzet van troepen. Het ging er slechts om de orde te herstellen en de grondwet na te komen'', aldus Janoekovitsj. ,,Maar de president weigerde de constitutionele rechten van de bevolking te verdedigen.'' Vasil Baziv zei in een reactie op de ontkenning van Janoekovitsj dat ,,het herstellen van de orde alleen met geweld had gekund''.

Viktor Medvedtsjoek, een van de machtigste oligarchen van Oekraïne en een van de sleutelfiguren in de Oekraïense politiek, heeft inmiddels ontslag genomen als chef van de presidentiële staf. Hij wil zich uit de politiek terugtrekken nu Koetsjma's termijn afloopt.