`Italië verkeert in diepe crisis'

Italië heeft sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer zo'n diepe crisis doorgemaakt als nu. Dit heeft de voorzitter van de Italiaanse werkgeversorganisatie Confindustria, Luca di Montezemolo, gisteren gezegd tijdens de presentatie van het halfjaarlijkse rapport over de vooruitzichten van de Italiaanse economie.

Montezemolo, tevens president van het in een overlevingsstrijd gewikkelde Fiat, presenteerde een vonnis zonder precedenten over het productiesysteem van Italië. ,,De situatie is zorgwekkend, de neergang is een feit, de crisis is ernstig. Ik herinner me niet dat de cijfers sinds de Tweede Wereldoorlog zo negatief zijn geweest in vergelijking met onze concurrenten.'' Hij wees op de wisselkoers van euro, de hoge olieprijs en de structurele problemen waarmee Italië kampt. ,,De groei vertraagt al vijftien jaar, de productiviteit is al tijden de laagste van heel Europa. De arbeidskosten zijn daarentegen hoger dan bij onze Europese concurrenten, en de marktaandelen van onze opzienbarend kleine bedrijven dalen.''

Op de binnenlandse markt heeft het bedrijfsleven volgens hem te lijden onder gebrek aan concurrentie, slechte dienstverlening en ,,een inefficiënte dure bureaucratie die zijn gelijke niet kent''.

De president van Confindustria vindt dat de reactie van de regering Berlusconi op deze ernstige situatie ,,teleurstellend is''. ,,De regering is niet ingegaan op onze uitnodiging een politiek te voeren gericht op ontwikkeling en verbetering van de Italiaanse concurrentiekracht.''

Volgens de Confindustria van Montezemolo zal het begrotingstekort in 2004 en 2005 op 3 procent uitkomen. Voor 2004 voorziet de werkgeversorganisatie een economische groei van 1,2 tot 1,4 procent en in 2005 1,5 procent. De werkloosheid schat de werkgeversorganisatie voor 2004 op 8,3 procent.

Minister van Industrie Marzano noemt in reactie de kritiek op het regeringsbeleid ,,overdreven''.