Geen fusie Meulenhoff en Prometheus

De voorgenomen fusie tussen de literaire uitgeverijen J.M. Meulenhoff en Prometheus/Bert Bakker, die per 1 januari 2005 zou ingaan, is afgeblazen. Dat heeft PCM Uitgevers gisteren bekendgemaakt.

Het besluit om de twee uitgeverijen te laten fuseren was ,,rationeel logisch, maar bleek te gevoelig te liggen bij auteurs en werknemers van uitgeverij J.M. Meulenhoff'', aldus interim-directeur van de boekendivisie van PCM, Ben Knapen. Knapen kijkt nu of J.M. Meulenhoff intensiever kan gaan samenwerken met uitgeverij Manteau, waar ze sinds een jaar een gemeenschappelijke imprint mee maakt. Manteau behoort tot de Vlaamse Standaard Uitgevers, dat ook weer onder PCM Uitgevers valt. Als de samenwerking met Manteau niet doorgaat, overweegt Knapen om J.M. Meulenhoff te verkopen. ,,Zo'n kleine literaire uitgeverij valt toch een beetje in het niet bij een groot uitgeefconcern als PCM.'' Knapen wil er wel alles aan gedaan hebben ,,om een uitgeverij met zo'n rijke historie een goede plek te geven''.

J.M. Meulenhoff blijft na 1 januari over als een kleine uitgeverij, omdat Vassallucci en Arena, nu nog onderdeel van J.M. Meulenhoff, worden losgekoppeld en ondergebracht bij respectievelijk Prometheus/Bert Bakker en De Boekerij. Het voornemen om Meulenhoff ,,uit te kleden'' werd eind september bekendgemaakt, tegelijk met het plan om de uitgeverij met Prometheus/Bert Bakker te laten fuseren. De toen ook aangekondigde sanering van het personeel van J.M. Meulenhoff, waar vijftien man verdwijnen, wordt ook gewoon uitgevoerd.

De uitgever van J.M. Meulenhoff, Annette Portegies, is inmiddels al vertrokken naar Uitgeverij Querido, dat tot het concurrerende concern de Weekbladpersgroep (WPG) behoort. De plannen voor intensievere samenwerking met Manteau had Portegies zelf drie maanden geleden al geopperd, maar Knapens plannen deden haar niet besluiten om te blijven. ,,Er is in de afgelopen drie maanden zoveel kapotgemaakt dat ik me niet meer kan opladen om opnieuw de scherven op te ruimen,'' zegt Portegies. Toen zij drie jaar geleden net bij J.M. Meulenhoff was begonnen, verliet Tilly Hermans de uitgeverij, met in haar kielzog een groot aantal belangrijke auteurs.

Mai Spijkers, tot voor kort directeur van de boekendivisie van PCM, zou leiding gaan geven aan de nieuwe uitgeverij Meulenhoff Prometheus, maar blijft nu aan het roer staan van Prometheus/Bert Bakker. Naar een opvolger voor Portegies wordt nog gezocht.

    • Ward Wijndelts